Плевнелиев: Българската съдебна система не е перфектна

Решението за удължаване на мораториума, за продажба на земеделска земя, е погрешно, твърди президентът

Плевнелиев: Българската съдебна система не е перфектна | StandartNews.com

София. „Българската съдебна система не е перфектна, тя е посочена като един от сериозните проблеми". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в дискусия с граждани на тема „Ефективна и справедлива съдебна система". Той обясни, че проблемите в системата винаги са на повърхността и добрите резултати често остават незабелязани.

България е избрала да бъде демократична държава, член на ЕС и демокрацията се базира на три важни фундамента - системата на правораздаване, пазарната, а не олигархичната икономика, и медиите - обективни, а не зависими, каза още президентът. По тези три фундамента президентската институция има смелостта и куража да може да се дебатира пред очите на цялата нация и и заедно с нея да търси решение на проблемите. „Вярвам, че стъпка по стъпка, без революции, но в правилната посока, ще стигнем много далече" добави Плевнелиев.

"Вярвам, че в България вече никой не очаква да се появи поредният месия на бял кон, за да ни реши проблемите. Убеден съм, че правилният подход е да се посочват проблемите и стъпка по стъпка да се търсят техните решения и реализация в прозрачен процес и в диалогичност с всеки", продължи държавният глава.

Президентът бе категоричен, че не бяга от проблемите и припомни, че е поел ангажимент към гражданите да направи открит диалог с тях и да потърси решение на проблемите им.

„Системата на правораздаване винаги е била обект на критики", изтъкна още Плевнелиев. Той припомни думите на конституционен съдия, който заявил, че политиците винаги декларират, че системата на правораздаване трябва да бъде независима, но когато дойдат на власт, се опитват да контролират.

"Дали това е днес така? Дали можем с последователност, с целенасочени действия, законодателна, изпълнителна власт, президентството да разсеем тези съмнения, да подкрепим тези процедури, които да ни доведат до правилните стъпки и посока", каза още президентът. И увери, че гражданите трябва да си върнат доверието в системата на правораздаване.

Решението, което е взето от българския парламент вчера по отношение на мораториума за продажба на земя на граждани от Европейския съюз (ЕС) и неговото удължаване до 2020 година, е едно според мен, погрешно решение, което за съжаление, създава един негативен имидж на държавата, каза Плевнелиев. 

Политиците, бизнесът и най-вече гражданите се нуждаят от ефективна, независима и прозрачна съдебна система. Това сподели омбудсманът на България Константин Пенчев, който също участва в дискусията днес. "Политиците, защото когато една съдебна система е твърде любезна с управляващите, тя е твърде нелюбезна с опозицията, а сме виждали "този филм" - как управляващи и опозиция се сменят. Бизнесът - защото когато една съдебна система е корумпирана, никога не знаеш кой ще плати повече от теб и ще спечели делото и най-вече хората, защото гражданите имаме нужда от ефективна работеща съдебна система, прозрачна, почтена", продължи Пенчев.

Реформата в съдебната система е необходима. Трябва заедно да направим тази болезнена реформа, допълни Пенчев.

Днешната дискусия е втора от поредицата дебати под егидата на Росен Плевнелиев. Тя е в рамките на инициативата му "Диалог с гражданите". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай