Пленумът бламира Нинова

Висшите социалисти не приеха отчета и анализа й за изборите

Пленумът бламира Нинова | StandartNews.com

Пленумът на БСП бламира соцлидера в оставка Корнелия Нинова. Висшите социалисти не приеха доклада доклада й за представянето на БСП на евроизборите и решиха документът да бъде преработен за конгреса на 16 юни. Това ще прави идейната комисия, начело с Валери Жаблянов.

ВИЖ ОЩЕ: Хокат Елена за загубата на евроизборите

Пленумът отхвърлил предложението Нинова да оглави работната група, която ще пренаписва отчета. И допълнил състава на идейната комисия с Велислава Дърева, Антон Кутев и Ана Пиринска. На конгреса докладът ще бъде четен от Жаблянов, а не от лидерката, което е безпрецедентно. Първоначално отчетът е бил изготвен от работна група, но не се харесал на Изпълнителното бюро, което си го пренаписало. Сега обаче ще бъде коригиран отново от комисията.

ВИЖ ОЩЕ: Овчаров: От ситуацията в БСП печели само Борисов

Внесеният от ИБ доклад е изключително дебалансиран - 23 страници резултати и само две страници анализ и оценки, критикувал Георги Пирински. Поставената цел беше победа на ЕИ и предизвикване на предсрочни парламентарни избори и спрямо това трябва да се отчита успех или неуспех, а не къде сме подобрили резултатът в отделни общини, обяснил той.

ВИЖ ОЩЕ: 1:0 срещу Нинова при старта на пленума

„БСП не успя да постигне основната цел, която си постави на ЕИ 2019 г. – да ги спечели така, че да се утвърди като първа политическа сила, да се наложи като парламентарна алтернатива на управляващото мнозинство и да предизвика предсрочни парламентарни избори. Посланията ни, свързани с европейската тематика, останаха неразбираеми за хората, а и част от кандидатите трудно обясняваха на достъпен език европейските политики и какво предвиждаме във „Визия за Европа”,  са основните избори в доклада. Според авторите му „Избирателите не видяха в европейските избори инструмент за въздействие върху вътрешно-политическата обстановка в страната”.

ВИЖ ОЩЕ: Станишев: Има театър за оставката на Нинова

Ръководството на партията отчита заблудата си: "В страната не се реализира очакваният от нас „протестен вот”. Не успяхме да превърнем изборите от „европейски” в „национални” – като своеобразен „вот на недоверие” срещу правителството на Бойко Борисов". В доклада е направена тежката констатация, че БСП не е успяла да мобилизира гласоподаватели извън твърдото си ядро. Нещо повече, дори твърдото ядро моменти е било объркано между разнопосочните послания от различни кандидати.

ВИЖ ОЩЕ: Гергов: Социалистите в ЕП са парашутисти

Когато убеждаваш дълго някого, че слънцето е вредно, не можеш после да го накараш да отиде на плаж, обяснил президентът на ПЕС Сергей Станишев. И попитал как след отрицателната кампания анти-Европа БСП е очаквала активност на изборите. Второ, излизането от парламента също допринесло за сваляне на доверието. И трето - кой ще ти даде властта, когато вътре в партията има остра конфронтация и непримирими противоречия, попитал Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай