Понеделник,

Станишев: Има театър за оставката на Нинова

A
A
A

Очаквам конгресът да убеди Корнелия Нинова да остане, очаквам театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев преди началото на днешния пленум на БСП на "Позитано" 20.

По отношение на избора на Петър Витанов за водач на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Станишев заяви, че това е продължение на поредица от политически и нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова.

По думите му той не е видял анализ, а по-скоро дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички - защо социалистите отново са загубили евроизборите.

"Ако не се направи анализ, това означава замитане на съществуващи проблеми под килима. Това не е в интерес на БСП", посочи Станишев.

Вътрешното разделение в партията също изиграло роля за загубата на социалистите на евроизборите. Не се постигнала и екипност по време на евровота, посочи Станишев.

"Важно е да се проведе дискусия за истинския анализ, направени ли са верните изводи и способни ли сме да променим това, което ни е попречило, за да можем да спечелим местните избори", коментира Станишев. Според него всичко друго би било театър, но очаква да продължи и по време на конгреса.

От своя страна социалистът Ангел Найденов коментира решението на Нинова да определи Петър Витанов за водач на делегацията на евродепутатите на БСП като "поредният конфронтационен ход както по отношение на една част от БСП, така и по отношение на Станишев". Според него това е един неуместен и необоснован ход, който няма да донесе престиж и място на делегацията на БСП в Европейския парламент.

На въпрос дали конгресът може да не приеме оставката на Нинова и тя да остане, Найденов заяви: "Всичко е възможно". По думите му обаче оставката на Нинова е театралност и последен опит за оцеляване на върха на БСП.

Атанас Мерджанов също оцени избора на Петър Витанов за водач на делегацията на социалистите в ЕП като поредната нелогична стъпка на ръководството на социалистите. Според него няма нищо по-нормално лидерът на ПЕС да бъде лидер на социалистите в Европейския парламент.

Георги Пирински допълни, че основното, което трябва да определя отношението на всеки от членовете на Националния съвет на БСП, е как да бъдат спечелени местните избори. Според него най-добре би било при подадена и констатирана оставка на председателя на БСП, Националният съвет на партията да избира заместник-председателя. Той отказа да коментира името на Калоян Паргов за евентуален следващ председател на столетницата.

Смешно и парадоксално е Петър Витанов да води делегацията на социалистите в ЕП, защото не знае къде е Страсбург и Брюксел. Това заяви пред журналисти Георги Гергов преди пленума на БСП по повод вчерашното решение лидерът на ПЕС Сергей Станишев да не води българската делегация на социалистите в европарламента.

Гергов обяви това за "патология, хиперактивност и комерсиалност": "Това е смешно и парадоксално, защото този човек не знае къде е Страсбург и Брюксел и ще води групата в безтегловност", отсече Гергов.

На въпрос как би коментирал елиминирането на Елена Йончев и Иво Христов от всякакви ръководни органи в тази група, Гергов заяви, че тази група на социалистите "е група на парашутисти", а реалният човек, който трябва да я води, е Сергей Станишев. Гергов не вижда как Петър Витанов може да докладва за решенията и становищата на мненията на социалистите в ЕП.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички