Планът "Станишев" събра трима премиери (ОБЗОР)

Планът "Станишев" събра трима премиери (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европа не се разпада, но се променя, предупреди президентът на ПЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) стартира официално кампанията си за плана "Станишев" за нова социална и икономическа политика в ЕС от София. При това в почти безпрецедентен формат - в присъствието на трима български премиери, министри от предишни кабинети и вицепремиер от сегашното правителство на министър-председателя Бойко Борисов - Ивайло Калфин. Сред първите, пристигнали на събитието бяха премиерите Симеон Сакскобурготски и Пламен Орешарски. Форумът в хотел "Шератон" събра над 200 политици, икономисти и интелектуалци, а очаквано домакин на срещата бе президентът на ПЕС Сергей Станишев /премиер 2005-2009 г./. Лидерите на КНСБ и "Подкрепа" - Пламен Димитров и Димитър Манолов, министри, депутати, ръководството на БСП и други политически сили, анализатори, социолози, политолози и медии се включиха още в срещата разговор "Европа на кръстопът - левият план за реформи".
Само преди по-малко месец премиерите на половин Европа дадоха своето "да" за плана за реформи на ПЕС в Елисейския дворец. Срещата на върха в Париж бе отново по инициатива на Станишев, а президентът Франсоа Оланд отвори вратите на резиденцията, за да могат държавните ръководители от семейството на европейските социалисти да официализират програмата за прогресивни реформи.

"Днес всички, с които говоря, ме питат какво ще стане с Европа? Преди 10 години, когато като премиер водех страната към ЕС, не съм си представял дори, че може да се стигне до този разговор за бъдещето му. Моето правителство довърши едно национално усилие, започнато през 1995 г. И аз, и премиерите преди мен - Иван Костов и Симеон Сакскобргготски, смятахме, че пътят на България е ясен - към Европа на просперитета, интеграцията и успеха", заяви в началото на дебатите в София Сергей Станишев.

"Европа е разкъсана от противоречия и разделения. Влиза от криза в криза, без да са намерени решения за предходната. ЕС се носи по течението. Преди време, запитан за стратегията за икономическо развитие на ЕС за следващите 10 години, Доналд Туск отговори: "Когато ние правим планове, Господ се смее", каза още президентът на ПЕС. И продължи: "Ако нямаме собствен дневен ред, събитията ще се случат въпреки нас. И реалността го доказа. Само за една година ЕС преживя икономическа криза, Грекзит, Бежанска криза, Брекзит, Сирия, "Ислямска държава". "Разпада ли се ЕС? Моят отговор е: не! Променя се. Но се променя отвън, под натиска на събитията", заяви соцлидерът.

Президентът на ПЕС посочи, че "една епоха си отива, а реалността отваря пътя на нова - опровержение на Фукуяма и неговата победа на либерализма. Неолибералният свят се градеше на т. нар. Вашингтонски консенсус: по-малко държава, либерализация, приватизация, по-малко регулации. Това доведе до освобождаването на капитализма от желязната клетка (по Макс Вебер), която трябваше да съчетава пазарната икономика с обществения интерес".

"Тази философия изхождаше от факта, че всяко човешко същество е само за себе си и е в постоянно състояние на конкуренция, а не на сътрудничество. Рухна представата, че успехът и щастието се свеждат само до парите", отбеляза Станишев. И специално подчерта, че възприемането на националните икономики само да финансова система в страните членки на Съюза "доведе до казино-капитализъм и наду балоните, които се спукаха през 2008 г.".

"Отива си епохата на структурираните индустриално-йерархични общества, на териториите, обособени като общности, които си взаимодействат, но всъщност живеят сами по себе си", подчерта Станишев. И продължи с анализа си: "Тържеството на неолиберализма през последните 30 години доведе до огромно и опасно неравенство. То подмени пазарната икономика с рентиерство, на базата на господстващо положение, влияние, лобизъм и проникване в институциите. А това подкопа доверието в самата демокрация".

"В новата епоха на глобална икономика това, което се случва в Афганистан, Ирак и Сирия, ни засяга непосредствено, пряко. Новият свят е този на образованието, науката, дигиталните технологии и интерактивната комуникация. Отношенията в обществото стават все по-хоризотални", каза още президентът на ПЕС.

Станишев предупреди, че "преходът между епохите носи перспективи, но очертава социални и културни разломи и взривоопасни напрежения".

Президентът на европейските социалисти направи и своеобразен жест към зам. главния си секретар в ПЕС Джакомо Филибек. И цитира сънародника му италианец Атонио Грамши: "Когато старата система умира и новата все още не е родена, се раждат чудовища." Европа вече е преживявала подобна криза през 30-те. Тогава се роди фашизмът". "В Европа има дефицит на политическа визия за бъдещето, време е за ново лидерство. Затова днес ние, европейските социалисти, искаме да хвърлим ръкавицата и да отворим политическата дискусия за бъдещето на Европа. Време е за ново лидерство на ЕС", заключи президентът на ПЕС.

4 стълба за стабилност

В плана "Станишев" европейските леви залагат на 4 основни стълба - Младежката гаранция, образованието, културата и Гаранцията за децата.

  • Младежката заетост е концепцията за постоянно действаща и разширена Младежка гаранция. Осигуряване на максимален обхват и разширяване на кръга на бенефициентите, включително с млади хора до 30 г.
  • По отношение на образованието от ПЕС настояват за разширяване на програмата Еразъм и към учениците от средните училища. Така те ще могат да се възползват от плодотворните програми за международен обмен и по-голям брой млади хора в неравностойно положение да натрупат международен опит.
  • Европейските леви са "за" Европейска младежка карта за разширяване на достъпността на културата. И осигуряване на възможности на младите хора в качеството им на потребители и създатели на култура.
  • Гаранцията за децата включва гарантиране на правата на децата на хранене, отглеждане и здравеопазване.

Започна стратегически разговор за Eвропа

Джакомо Филибек, зам. генерален секретар на ПЕС:

В момента всички очи са насочени към ПЕС, а това, което ние успяхме да направим, е да изградим една система за прогрес. Поставихме на много важно място човешкото достойнство. Ние не се определяме като оптимисти, а като реалисти, които не забравят от къде са тръгнали и се трудят всеки ден. Президентът Станишев започна един стратегически разговор в ПЕС, сред нашите депутати, комисари и премиери. Резултатът е: обща политическа воля за промяна и нашият ляв план за реформи. Той направи ясна заявка за лидерство на лявото в Европа и това беше единодушно подкрепено от всички.

Сергей, поздравявам те за инициативата

Илияна Йотова, евродепутат БСП/S&D:

Сергей, поздравявам те за тази инициатива. Хубаво ще бъде тази дискусия да не е последна за България и всички тези хора в тази зала несъмнено ще я продължат. България има нужда от тези дискусии. Искам да те върна към един въпрос, който е изключително важен. Днес много се говори за лидерство, за лидерски позиции, лидерство в европейските институции, на самите държави членки, на политическите партии в Европа. Днес лидерската позиция на Европа, относно случващото се, остана встрани. Сякаш чакаме две огромни световни сили - САЩ и Русия, да решат този проблем. Важен е въпросът какво правим оттук нататък. Последното споразумение на ЕС с Турция на този етап дори изключва страни като България, защото не са част от Шенген. Моята молба към теб е за малко повече информация и какви са шансовете Европа да си върне тази лидерска позиция в международен план?

Социалистите сме двигател за промяна

Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП:

Все по-оживени стават разговорите и за базовия минимален доход. Има и друга идея, която смятам за по-продуктивна - за поставяне на държавата като гарант за заетост от последна инстанция. Ако ние създадем подобен модел, има шанс Европа наистина да бъде прогресивна, а социалистите и ПЕС да бъдат двигателят за тази промяна в ЕС - за справедливост, солидарност и мир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай