Планът "Станишев" променя Европа от утре

Планът "Станишев" променя Европа от утре | StandartNews.com

ПЕС ще се стреми да осигури 20 милиарда евро до 2020 г. за младежка гаранция

Партията на европейските социалисти стартира утре в Брюксел кампанията за Европейския план за младежта. Придобил известност като Плана "Станишев", проектът се гради на четири основни стълба, ориентирани към мерки за трудова заетост на младите, достъп до образование, култура и грижа за децата.

"Европа се намира в най-трудната ситуация от създаването си. Политиката, наложена преди няколко години от ЕНП, когато имаха мнозинство, изискваше ограничения, затягане на коланите. Това стана основен източник на недоверие към ЕС", обясни ден преди старта на кампанията лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Един от основните проблеми на ЕС са младите хора, които стават все по-антиевропейски настроени, повече стават националисти. Не е учудващо, средната безработица при младите е почти два пъти повече от средната за дадена държава. Младите са убедени, че ще живеят по-зле от родителите си", разясни лидерът на европейските социалисти.

Станишев разкри, че ПЕС работи активно от половин година за оформяне на идеите по четирите основни стълба на Плана, като даде повече детайли за визията на социалистите за всеки ден от тях.

"Младежка заетост, работа за повече хора - амбицията ни е да усвоим повече ресурс, да имаме подкрепа от премиерите на национално ниво. Искаме по време на преструктурирането на финансовата рамка на ЕС да договорим ресурс от 20 милиарда евро за младежката гаранция, да разширим възрастта от 25 на 30 години", обясни Станишев.

Вторият стълб на Плана е насочен към образованието. "То е изравнителят на шансовете в живота", подчерта Станишев, като допълни, че ще се цели към разширяване на програмата Еразъм плюс и обхващане и на средното образование.

"Мярката трябва да дава шансове за мобилност на младите", арументира се лидерът на ПЕС и насочи внимание към третия стълб - достъп на младите до култура. Планът на ПЕС предвижда своеобразен чек с определена годишна стойност, която да се определя и финансира и с участие на отделните държави.

"Европа е културна общност", припомни Станишев.

Всяко дете с достъп до детска градина, до здравеопазване, създаване на условия за равен шанс в живота - това са основните цели на Плана, гласи визията на социалистите. "Всички деца са равни, но родителите им не са", изтъкна Станишев, застъпвайки се за повече възможности за младите.

"Истинската битка започва от утре", амбициран е лидерът на ПЕС.

"Трябват ни всички партии, тази идея да излезе от тук, да стигне до националните правителства, младежките организации. Предстои преструктуриране на финансовата рамка на ЕС, искаме в този процес да постигнем резултати. Няма да е лесно, ще има съпротива от много страни и политически сили", наясно е той.

Според прогнозите на ПЕС младежката гаранция ще е по-лесна за договаряне, тъй като вече има подобна програма с по-малко пари. "За детската гаранция очакваме голяма подкрепа от Европарламента. Това са двете платформи с най-много подкрепа", разкри часове преди големия старт на кампанията Станишев.

Той е набелязал и възможности за дофинансиране на мерките, включително със средства от програми, по които усвояването е бавно. "Стои и въпросът за еврофондове, еврооблигации по важни теми, те могат да засягат сигурност, например, или други общи политики", допълни Станишев.

И разкри:"Основният аргумент на противниците е, че няма пари. За пръв път европейският бюджет за тези седем години е по-малък от този за предишния период, това е прецедент".

След официалното начало на кампанията на ПЕС утре в Брюксел предстои процесът по договаряне на условията на Плана между отделните европейски институции. "ЕК прави предложение, ЕП също има думата - всичко се постига с преговори, компромиси и взаимни отстъпки", подчерта Станишев.

Зад идеята, която "прохожда" утре, стоят не само социалисти и демократи, но и широк кръг от обществени организации. Самият Станишев даде глас на мерките в началото на годината, а на 12 март в Париж левите примери единодушно подкрепиха зараждащата се инициатива.

Европейски политици, синдикати и представители на международни младежки организации ще присъстват утре на старта на кампанията за Плана "Станишев", за да засвидетелстват своята подкрепа за идеите, с които той цели да подпомогне младите в Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай