Петров: Да си върнем отново честта и достойнството на предците ни

Петров: Да си върнем отново честта и достойнството на предците ни | StandartNews.com

Панагюрище. Росен Петров, Ангел Славчев и Ангел Джамбазки поднесоха венци на Вечния огън на мемориал "Априлци" в Панагюрище от името на „България без цензура" (ББЦ) и ВМРО, където участваха в честването на 138 години от Априлското въстание, съобщиха от пресцентъра на ББЦ.

„Днешният празник е началото на нашето Освобождение. Казвал съм през целия си живот, че трябва да открием това, че сме българи, да не чакаме помощ отвън, да се прекланяме пред подвига на героите, пред тези, които
са рискували имота си, живота си, децата си, без да чакат помощ отникъде и със своите черешови топчета са излезли пред оръдията. И макар отначало да са изгубили, са преобърнали хода на историята.Това каза зам.-председателят на „България без цензура" Росен Петров по време на честването.

„И както пише на меча на един английски крал, „Падай и ставай, докато агнетата станат лъвове", на този ден българите са станали лъвове", посочи Петров. По думите му ние все още сме недостойни за тези, които са паднали за свободата на България. „Надявам се все някога държавата да се върне отново и тази чест и достойнство, които са имали предците ни,
отново да ни завладеят", заключи той.

Зам.-председателите на „България без цензура" Росен Петров и Ангел Славчев, както и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки присъстваха на тържественото вдигане на знамето на площад „20-ти април" в града и заедно с общинското ръководство на града почетоха възпоменателната литургия в църквата „Свето Въведение Богородично", която пази спомена за бунта на панагюрци.

Подвигът на героите трябва да ни служи за пример да не чакаме чужда помощ, а сами да се борим да запазим вярата у нас и у децата си, каза местният свещеник по време на литургията. „Нека по-малко да се стремим да се покажем, а повече да се стремим да се докажем", призова още духовникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай