Петков проговори за срещата с Борисов. Разкри какво са решили

Ако не се приеме Конституцията, този парламент няма бъдеще, каза съпредседателят на ПП

Петков проговори за срещата с Борисов. Разкри какво са решили | StandartNews.com

Ако не се приеме Конституцията, този парламент няма бъдеще. Това заяви в интервю за бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

До края на годината сме си поставили две задачи – бюджетът и конституцията, допълни той. Всички останали теми ще се гледат догодина.

"Вярвам, че България доста се е придвижила напред, в момента така са струпани политическите субекти, че няма по-умно решение. Ако конституцията не се случи, аз не виждам бъдеще в този парламент, всичко се слага на масата за конституционната реформа, мисля, че ще се случи и има разлика от преди и от сега", каза Петков.

"Ако не бъде променена Конституцията, не виждам бъдеще за парламента, не само на един човек", повтори съпредседателят на ПП по повод измененията в частта за съдебната власт. Съдиите трябва да са напълно независими, а над главния прокурор да не е "само Господ", подчерта Кирил Петков.

"Единият аргумент е ролята на главния прокурор да бъде сменена", уточни той.

Петков добави, че всеки един глас за конституционните промени има значение - парламентарните групи трябвало да гласуват в консенсус. Има спорни текстове в Конституцията, но не са в частта за съдебната реформа, а в частта за служебния кабинет, посочи бившият премиер. Той иска да има ограничени кой да бъде служебен министър-председател в един служебен кабинет.

"Последният ни разговор беше между мен и Борисов, всичко беше уточнено с финансовия министър и ресорните комисии, решенията се намират, когато говорим за приоритетите", отговори Кирил Петков на въпроса кога и какъв е бил последният разговор между лидерите в сглобката. Срещата е била работна, не политическа.

"Съгласието беше общо, казахме за първи път ще имаме бюджет за култура от 520 млн., рекордно голям бюджет", добави Петков.

"Най-накрая ще имаме център за киберсигурност в ДАНС. Съгласихме се, че детската болница трябва да я направим", каза още Петков. И уточни, че пари ще бъдат дадени и за изграждане на протонния център.

"Нефинансирането на културата ни е довело до положението сега, коментира Кирил Петков.

Повече пари за култура ще дойдат от новия корпоративен данък - близо 350 млн. лв. ще влязат в бюджета, твърди Кирил Петков.

С ресторантьорите направихме сделка - изсветлявате сектора, за да има баланс. С неиздаването на касовите бележки, всеки българин ще става проверяващ, каза още той.

"Има голям спор за Шенген на европейско ниво, не става дума за България и Румъния, а затова до каква степен ресурсите на държавите-членки се слагат на външните граници и до каква степен всеки си укрепва неговата държава", каза Петков, попитан не сме ли изпълнили условията за Шенген.

"Влизането в Шенген по въздушна граница е добра новина”, допълни съпредседателят на ПП.

"ДПС няма да получи 1/3 от местата в регулаторите", каза Петков. И уточни, че постовете в нези най-важни държавни органи са с различна тежест.

Той обеща на избирателите на ПП-ДБ, ако някои човек, който няма моралните качества за длъжността, няма да го подкрепят.

Кирил Петков допълни, че фигурите на Паметника на Съветската армия ще бъдат свалени, възстановени и ще бъдат поставени на друго място в София и хората ще могат да ги видят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
mak
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи