Понеделник,

Петков не се е отказал от БСП. Даде им ултиматум

От: Стандарт -
4798
Петков не се е отказал от БСП. Даде им ултиматум
A
A
A

Ние сме готови да подкрепим всякакъв вид одит от външни експерти за машините, за да се махнат съмненията и да не се подкрепят промените в Изборния кодекс. След това господин Свиленски използва една лъжа. Затова ще заведа иск. Не защото съм се обидил, а защото политиците трябва да се придържат към истината. Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков в БТВ. Той коментира думите на Георги Свиленски от БСП, че им е предложил да им даде кодовете на машините при условие, че БСП оттегли подкрепата си за хартиената бюлетина.

Петков обясни, че много пъти е водил този разговор със Свиленски и с Нинома. Ако те се чувстват несигурни, да подкрепят частта на ПП в закона за кода, който е в ЦИК и всяка партия може да го изисквва, каза бившият премиер. 

Ако свидетели са чули рехликата "Оттеглете закона и ще ви дам кодовете", нека свидетелстват в съдебната зала. Абсурдно е да съм казал подобно нещо, заяви Петков. По думите му в момента се използват фалшиви опорки, за да се дискредитира другата гледна точка.

Свиленски имаше възможност от трибуната да се откаже от тази си фалшива теза, но не го направи, затова ще стигнем до съдебната зала, каза още Петков.

Таксиметровият шофьор, който ме докра тази сутрин, ми каза: Дръж се, момче, всички са срещу теб, но ще издържиш, сподели съпредседателят на ПП.

Според него партиите за 60 дни са показали пълна немощ и единственият им шанс е да прекарат в закона хартиената бюлетина. И искат да внушат на хората, че има измами с машините. 

Ако наистина кодовете са проблем, има толкова айти специалисти. Едната проверка е кодът да е отворен и да бъде проверен. Ние го подкрепихме това с ДБ, а те - не. Ако искат допълнителни проверки - да ги добавят.

"Борисов стана специалист по комедийните шоута, аз понякога го гледам". Така Петков коментира изявлението на Борисов пред ГЕРБ жени, че скандалът с кодовете показвал ясно, че има търговия с власт и трябва да се понесе наказателна отговорност, защото изборите са били откраднати. 

"Това, което прави Борисов, е трето или четвърто шоу. Както беше и със затварянето на въглищни централи, и с Джемкорп. Каза "кодовете са джоба му" и всички айти експерти му се смеят. Нека вместо да прави смешно комедийно шоу, да направи една визия за България", каза Петков. 

"Лъжа". Така с една дума Петков определи твърденията на Георги Свиленски. И призова БСП да не връща миналото с хартиените бюлетини. Казах на Нинова, че ако се страхува, че възрастните няма да се справят с бюлетината, да внесе ограничение за възраст. Но може би това е дискриминационно, каза още Петков.

"БСП са на вододел. Те искат да се върнат при статуквото", допълни още съпредседателят на ПП. "С нокът и мастило се зацапват бюлетините и се вкарват като невалидни. Дайте да направим прозрачно гласуването през машината, за да се премахнат страховете на хората", каза още Петков. Той цитира местни избори през 2015 г., когато имало огромен брой невалидни бюлетини. Според него в боклука се хвърлятн гласовете на цял един български град. 

Петков каза, че няма такова нещо като техническо правителство. Че няма да подкрепят кабинет с първия мандат, а ще предложат с втория правителство на малцинството. Харитената бюлетина е първата от 9-те гаранции, които поискахме, каза още Петков. 

"Всичко е възможно вече. Надявам се Свиленски да се придържа към истината. Ние няма от какво да се боим. Нека този уикенд да си помислят как да одитират кода, за да не се връщаме към чувалите с хартиените бюлетини", каза още Кирил Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com