Петков нападна Русия, Митрофанова цака с цитат от Ботев

Ботев не се е уповавал на идеологии, бил е реалист, непримирим към робството на родината

Петков нападна Русия, Митрофанова цака с цитат от Ботев | StandartNews.com

„Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии -  това са думите на Христо Ботев, когато има проблеми с бесарабските българи в Руската империя“. С тези думи министър-председателят Кирил Петков се обърна днес към присъстващите на тържественото поклонение на връх Околчица за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Петков добави, че Ботев е истински пример за свободен човек и с такъв син на България всички ние можем да се гордеем, че сме българи.

Премиерът отбеляза, че в човешката история има много държавници, управници като някои от тях са предавали родината. „Някои са се нагаждали към силните на деня. Наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си и Христо Ботев е направил точно това. Неговият идеал е бил свободна България“, подчерта Петков.

Той бе категоричен, че Ботев не се е уповавал на идеологии, бил е реалист, непримирим към робството на родината и несправедливостта.

Днес, в деня на гибелта на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета, заедно с българите прекланяме глави пред паметта на героите, загинали за свободата на България, написаха във Фейсбук от Руското посолство в София.

"Нека емблематичните думи на Ботев ви дават сили и помагат в преодоляване на трудностите: „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата; а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за сичкия свят“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай