Понеделник,

Пенчев: Спечелих доверието на гражданите

От: Администратор -
A
A
A

Не съм се провалил в първия си мандат, а спечелих доверието на хората, това ми даде право да поискам втори мандат. С тези думу омбудсманът Константин Пенчев мотивира решението си да се яви в надпреварата за национален защитник в предаването на Канал 3 "Беновска пита".

Атестацията за моята работа бе, че бюджетът на институцията, която представлявам бе намален с над 400 хил. лв. от предишното Народно събрание.

Той поясни, че за времето, в което е бил на поста, е внесъл три доклада и нашироко е представил много проблеми - и с енергодружествата, и колекторските компании, и варианти за тяхното решение.

Според него ролята на омбудсмана е много важна. Образно казано, след като даден проблем се трупа в обществото, той е фигурата, която обобщава и предлага промяна в закона. 

Съдебната реформа е неотменима - тя е необходима, а и хората я искат, каза още Пенчев. Сега, когато промяната в Конституцията бе подкрепена със 180 подписа, това означава, че тя не е на Реформаторите или друг, а е консенсусна. Пенчев посочи, че ако сегашните управляващи не я направят, ще я направят други, добави той. Той обаче добави, че реформа с натиск от улицата не са прави.

Сегашната реформа цели не да се ускори процесът, а да се изчисти самата система. Но тези подписи поставят началото на нещо, да видим, дали ще се случи, обобщи той.Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички