Четвъртък,

Пеевски заведе съдебно дело в САЩ против санкцията по "Магнитски"

От: СТАНДАРТ -
2518
Пеевски заведе съдебно дело в САЩ против санкцията по "Магнитски"
A
A
A

След като беше санкциониран от САЩ по закона „Магнитски“ през юни 2021г., депутатът от ДПС Делян Пеевски веднага заяви, че мотивите към тези санкции не отговарят на действителността и че ще предприеме всички действия за изчистване на името си, включително като ангажира американски адвокати.

През септември миналата година стана ясно, че процедурата по обжалване е задействана, като един от адвокатите на Пеевски – Кенет Нуненкамп, посочи, че производството вече е  висящо пред OFAC и пред Държавния департамент на САЩ и че ако същото завърши успешно, това би довело до премахване на санкциите по глобалния закон „Магнитски“.

Проверка на „Стандарт“ в американската система за съдебни дела потвърди, че в началото на месец август тази година е стартирала съдебната част от това производство, като пред съда в окръг Колумбия (District Of Columbia District Court) е депозирана искова молба от името на Делян Пеевски и шестте негови дружества, които също бяха включени в санкционния списък. Делото е образувано на 6 август и все още не е насрочено, тъй като е на етап призоваване на страните, а искът е насочен срещу Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи OFAC.

В исковата молба се потвърждава тезата на Делян Пеевски от последната една година, че липсват каквито и да било доказателства за негови неправомерни действия или участие в корупция. Сега става ясно, че и до настоящия момент такива не са били представени от американската администрация на „Morgan, Lewis & Bockius“ като негови представители, поради което искането до съда е същият да постанови окончателно отпадане на санкциите против Пеевски и дружествата в които има участие. Непредоставянето на доказателства, според американските адвокати, прави санкцията незаконосъобразна и нарушава правото на защита на Пеевски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички