Първанов ще работи за приобщаване на етносите

Първанов ще работи за  приобщаване на етносите | StandartNews.com

Приобщаването на етносите е важно, защото е условие за успеха на нацията. Това заяви на дискусия в Перник председателят на АБВ Георги Първанов. По думите му нация сме всички, които живеем на територията на България. "Това не ни прави по-малко съпричастни към тежненията на сънародниците ни в чужбина. Всички си оставаме духовна общност", каза Първанов.

Патриотизмът предполага толерантност, заяви още той и определи национализма като по-краен израз на патриотизъм. Но уточни, че просветеният, разумен национализъм не е отрицание на различния човек. Много лесно е в ситуация на икономическа криза, на социално неравенство, диференциация да посочиш за виновен за тежкото си положение другия, различния от теб, каза още Първанов. Той обаче призна, че към етносите се подхожда като към контингент гласоподаватели, внимание им се обръща единствено във времето на избори от определени политически сили, които по метода на покупко-продажбата си гарантират по-висок процент на вота. Освен че им се плаща за изборите, им се правят компромиси, свързани с неиздължаване на сметките за ток, изграждането на жилища, които не са регламентирани, а това поражда обществено напрежение, посочи лидерът на АБВ.

Георги Първанов участва в младежка дискусия на тема "Младите патриоти в политиката" в Перник, организирана от Младежката организация на АБВ. Той сподели, че днес трудно можем да видим такива ярки прояви на героизъм, каквито е имало в миналото. Даже на спортния терен не отбелязваме почти никакви победи, които да ни изкарат да развяваме байрака и да викаме "Българи, юнаци", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай