Първанов: Политиката на триъгълници и оси навреди на Балканите

Първанов: Политиката на триъгълници и оси навреди на Балканите | StandartNews.com

Лидерът на АБВ призова за декларация на парламента за флота на НАТО в Черно море

"На мен това много ми напомня една отречена в историята практика на формирането на така наречения Балкански пакт - политиката на оси и триъгълници на Балканите, която за мен е донесла много вреди на нашия регион". Това каза председателят на АБВ Георги Първанов за информацията за едностранно прекратяване на споразумението за реадмасия на бежанци с Турция, заради отказа на страната ни да участва в общ Черноморски фронт на дискусия „Президентски дебати 2016".

За така наречената обща морска флотилия в Черно море, Георги Първанов посочи, че това е една тема, която не е съвсем нова, по която очевидно се водят разговори с участието на поне двама български министри, с участието на президента. „Ние предложихме една обща декларация на българския парламент, с която консенсусно ние да одобрим, да дадем една рамка, един мандат на държавния глава, на делегацията, която ще представлява България на предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО, защото мисля, че повече импровизации не трябва да има", заяви Първанов. Той посочи, че с тази декларация ясно и категорично трябва да се заяви, че България не би допуснала нейната територия да бъде източник на враждебни действия по отношение на нашите съседи.

 

Президентът трябва да има знакова роля в енерийната политика 

Президентът да има знакова роля в енергийната ни политика, смята още Първанов. "Не да се бием в гърдите, че сме открили компресорна станция и че може да получим газ при условия на криза", коментира той и даде за пример, че доставката на газ от Азербайджан е била договорена на президентско ниво по негово време. Приказките за газов хъб звучат неадекватно, каза още бившият държавен глава, като противопостави зачеркването на "Южен поток" и АЕЦ "Белене". Той разкритикува Росен Плевнелиев, че за 5 години няма проведена нито една президентска среща с Македония. "За мен това е недопустимо", категоричен е Георги Първанов.

„По отношение на Белене ние коментирахме в последните дни, във връзка с неприятния факт на осъждането ни на решението на арбитражния съд, който предизвика необясним възторг от управляващите и което постави България в една нелепа ситуация. Ето това е разликата между нас и двете основни сили отляво и отдясно", посочи той. „Тежки парламентарни разпри, за това кой е по-виновен, кой носи по-голямата отговорност да се случат тези неща. Макар, че по тази тема ние бихме могли да говорим повече от тях", коментира Георги Първанов. Той предложи тези препирни да се сложат настрана и да се приеме готова ядрена стратегия.

„Ние нямаме намерение да приватизираме една такава инициатива. Един такъв документ трябва да бъде ширококонсенсусен. Пълно мълчание. Аз все пак си мисля, че не бива да губим темпо не само заради онези десетки милиони, които ще платим", заяви лидерът на АБВ. „Сега като устроим интерконекторите трябва да си спомним, че онова количество газ с Азербейджан беше договорено на президентско ниво. Никой не си е мръднал пръста нещо да се случи", заяви Първанов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай