Първанов: Искаме работеща коалиция

Първанов: Искаме работеща коалиция | StandartNews.com

Така коалицията не може повече да работи. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. Той се оплака от отношенията в управляващата коалиция и по-специално от начина за вземане на решения.

"Бяхме свидетели как министър-председателят ревизира няколко решения - обществените поръчки, КЗК, сега и Закона за българското Черноморие за правото на къмпингуване", обясни недоволството си Първанов и напомни, че от АБВ отдавна критикуват методите и работата в коалицията. Лидерът на АБВ си спомни и времето на съставяне на правителството, като посочи, че именно партията му е предложила формата "2+2".

"Нещата обаче се промениха не само, защото Реформаторския блок останаха с 13 депутати при 7 министри. Но и защото реално се променят нещата. Налагат се едни решения и ние научаваме за тях от медиите", се възмути Първанов. Той увери, че от АБВ си знаят цената и знаят колко са направили като актив за коалицията. "Коалиция ГЕРБ + няма да е работеща от тук нататък", убеден е председателят на партията.

Именно заради това от АБВ ще настояват Съвета за развитие на коалицията да се превърне във функциониращ орган, а не както до сега - "в някакъв апендикс, който не взема никакви решения".

"Наложително е да има обсъждания в този съвет на решенията. А не всяка коза за своя крак", отбеляза Първанов. Той увери обаче, че критиките на АБВ не са заявка за допълнителни кадрови ангажименти. "Не, ние не искаме министерски постове. Искаме всяка от партиите да получи полагаемото си за тежестта, която има в коалицията. Сега има несъразмерност. Искаме работеща коалиция, не искаме постове", обясни лидерът на АБВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай