Парламентът стартира, обсъждат номинациите за нов председател

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен днес за председател

Парламентът стартира, обсъждат номинациите за нов председател | StandartNews.com

В парламента бе подновено започналото още миналата сряда заседание, а депутатите  ще направят нов опит да изберат председател на 49-ото Народно събрание.

В началото Андрей Цеков от "Продължаваме промяната-Демократична България" положи клетва като народен представител на мястото на напусналата Лена Бориславова.

Първата и втората политически сили се разбраха след няколкодневни преговори кой да заеме председателското място в парламента като постигнаха договорка за ротационния принцип на председателство.

След споразумението от ПП-ДБ обявиха, че днес ще подкрепят номинацията на Росен Желязков, а ако парламентът работи повече от три месеца, ще има ротация с представител на ПП-ДБ.

"Даваме си сметка, че този наш ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи, че не може да бъде закрепен с акт на НС и разчитаме, че той ще бъде спазван в бъдеще и от двете страни", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Освен кандидатурата на Росен Желязков, е внесена и кандидатура от "Възраждане" - на юриста Петър Петров.

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС ще бъде подкрепен днес за председател. Условието е той да се ротира на 3 месеца с излъчения от "Продължаваме Промяната-Демократична България" Никола Минчев. Докато Желязков е председател на парламента, председателят на правната комисия ще бъде от ПП-ДБ.

Двете най-големи политически формации се разбраха и за законодателна програма за 49-ото Народно събрание. Коалиция "Продължаваме Промяната-Демократична България" обаче отново потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай