Парламентът не гласува решение по доклада за енергетиката

Парламентът не гласува решение по доклада за енергетиката  | StandartNews.com

София. След повече от два часа дебати парламентът в крайна сметка не успя да гласува решение по доклада за състоянието на енергетиката. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев представи отчет за състоянието на сектора, като оценката на Стойнев бе, че енергетиката на България е в много тежко състояние.

„При електроенергийната система на страната, има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. Има намаление на производството на електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. Има намаление на брутното вътрешно потребление на електроенергия с над 6%. Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.", отчете Стойнев.

"Има неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката. 100 млн. лв. са загубите на НЕК. От 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене" са в размер на над 350 млн. лв., въпреки спирането на проекта, плащанията продължават. От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй" се увеличават с 143 млн. лв. Общите задължения на централата са над 800 млн. лв", каза още той.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви от своя страна, че от ГЕРБ нито са подписвали споразумение за АЕЦ „Белене", нито сме поемали ангажименти за милиарди. Изказването на Добрев бе в реплика на изказването на депутата от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Представеният доклад разпали дебатите в парламента, с които пък изтичане на парламентарното време. Депутатите не поискаха удължаване и дебатите бяха прекратени.

С това приключи последното заседание на Народното събрание за тази сесия. Следващото заседание ще се проведе на 4 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай