Стойнев отчете тежкото състояние на енергетиката

Стойнев отчете тежкото състояние на енергетиката   | StandartNews.com

София. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев представи пред парламента Доклад за състоянието на енергетиката в страната, като обобщи, че енергетиката на България е в изключително тежко състояние.

„При електроенергийната система на страната, има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г. Има намаление на производството на електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. Има намаление на брутното вътрешно потребление на електроенергия с над 6%. Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.", отчете Стойнев.

"Има неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката. 100 млн. лв. са загубите на НЕК. От 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене" са в размер на над 350 млн. лв., въпреки спирането на проекта, плащанията продължават. От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй" се увеличават с 143 млн. лв. Общите задължения на централата са над 800 млн. лв", каза още той.

"Съществена загуба има в „Булгаргаз". Към юни 2013 г. загубите на „Булгаргаз" са се увеличили с 207 млн. лв.", съобщи още министърът на енергетиката.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви от своя страна, че от ГЕРБ нито са подписвали споразумение за АЕЦ „Белене", нито сме поемали ангажименти за милиарди. Изказването на Добрев бе в реплика на изказването на депутата от Коалиция за България Явор Куюмджиев. 

Куюмджиев заяви: „На цялото общество е ясно, че ние не сме подписвали нито споразумение за АЕЦ „Белене", нито сме поемали ангажименти за милиарди, платени към момента, нито сме строили ВЕЦ за 1 милиард, който допълнително натовари НЕК, нито сме подписвали дългосрочни договори, нито споразумения, нито сме давали гаранции за особени залози. Хубаво е тези неща да си ги припомним", посочи депутатът.

"По отношение на зелената енергия – вие бяхте зам.-министър, когато през 2007 г. се прие. Ще ми е интересно да прочета стенограмите дали сте подкрепяли този закон или не. На базата на този закон до 3 май 2011 г., когато ние спряхме подписването на договорите, до този момент бяха подписани близо 12 000 мегавата предварителни и окончателни договори. Твърдението ви, че предварителните договори не налагат никакви задължения на държавата, е меко казано несериозно."

"480 лв. цена е промяна след 2011 г., а със закона от 2008 и 2009 г. цената беше 699 лв. и не можеше да се променя", заяви Добрев. „Каквото и да кажете, не можете черното да направите бяло", каза още депутатът като отново се обърна към Явор Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай