Папазов представи „Цифрова България” в Сеул

Папазов представи „Цифрова България” в Сеул | StandartNews.com

Сеул. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов представи националната програма „Цифрова България" в Сеул. Той бе в южнокорейската столица, за да участва в Глобалния форум за електронно правителство, които се провежда на 22 и 23 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Форумът е посветен на най-новите тенденции в сферата на електронното управление и електронните услуги за гражданите и бизнеса. В него участват както министри, така и представители на ангажираните с изграждането и функционирането на електронното правителство институции и учени.

„Основен приоритет на програмата е осигуряването на бърз интернет на територията на цялата страна, така че до 2020 г. над 50% от домакинствата и бизнеса да могат да използват световната мрежа и електронни услуги със скорости по-високи от 100 Mbps", каза Папазов по време на речта си на Кръгла маса на високо равнище. Той бе категоричен, че трябва да бъде решен въпросът с покритието на малките градове и селските райони. Това може да се осъществи с инвестиционни проекти в отдалечените места, чрез изграждане на безжичен широколентов достъп в общините, както и на високоскоростна свързаност на читалища, медицински заведения, кметства, обясни още министърът. И уточни, че проектите ще бъдат финансирани чрез публично-частни партньорства и новите Оперативни програми за периода 2014 – 2020 г.

Разработването и предлагането на електронни услуги за гражданите и бизнеса е втора цел, която изтъкна Папазов. Той съобщи, че е подготвена нова нормативна база, като се ревизира националната стратегия и се разработва нов Закон за електронното управление.

Вече функционира обновеният портал на електронното управление, похвали се министърът. На него вече има няколко стотин електронни и справочни услуги, както и връзки към определени институции. „До края на 2013 година се предвижда период на пробна експлоатация на новата визия и функционалност на портала, а от 2014 година от него ще могат да бъдат ползвани реални електронни услуги", съобщават още оре пресцентъра на министерството.

Данаил Папазов проведе и срещи с колегата си с ресор наука, информационни и комуникационни технологии Мун-ки Чой и с министъра на сигурността и публичната администрация Джонг-бок Ю в Сеул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай