Папазов: Кризата в Украйна не налага засилена охрана на портовете

Папазов: Кризата в Украйна не налага засилена охрана на портовете | StandartNews.com

Варна. Не се налага заради ситуацията в Украйна да се вземат допълните мерки за засилена охрана и сигурност на морските пристанища у нас. Охраната на портовете се изпълнява в голяма степен и е според международни стандарти, каза във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов.

Пристанищата във Варна и Бургас имат вече предварителни договори за разполагане на територията им на тръбите за „Южен поток". Транспортното министерство е предложило всички услуги, свързани с логистиката, да се извършват в двете ни големи пристанища, добави Папазов.

Портовете във Варна и Бургас са подписали споразумение със "Саут стрийм транспорт" (Южен поток транспорт), което дава право на компанията за складиране и съхранение на тръби в двата порта.

Изграждането на новия интермодален терминал във Варна се очаква да започне в 2015 г, обяви транспортният министър. Той ще бъде с дълбочина на газене около 12,50 метра, каквото към момента няма във варненското пристанище.

На новият терминал се предвиждат да има специализирани кейове за обработка на зърно и контейнери. Работна група към министерството вече изготвя заданието. Очаква се до края на март търгът да бъде пуснат и да започне проектирането. Отпуснатите за проектирането 15 милиона лева ще са достатъчни за изготвяне на работния проект, допълни Папазов.

Той и просветният министър проф.д-р Анелия Клисарова бяха във Варна за подписване на договор за сътрудничество между ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" и морската гимназия"Св.Николай Чудотворец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай