Отцепниците забиха нож в гърба на БСП

В регистрацията са участвали и независимите от Атака и напусналите БСП

Отцепниците забиха нож в гърба на БСП | StandartNews.com

Парламентът започна работа днес, а според поискана поименна проверка става ясно, че в регистрацията освен ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, са участвали и независимите от Атака и напусналите БСП.

Предложение за промени в правилника на парламента, внесени от независимите народни представители, напуснали парламентарната група на БСП, предизвика скандал в залата.

БСП предложиха тази точка да отпадне с мотив, че това не е важно за дневния ред на обществото и обвиниха управляващите, че вкарването на тази точка е покупка на кворум. От ДПС допълниха, че това е практика на ГЕРБ от началото на управлението и предложиха към заглавието на промените в правилника да се добави "удавник за сламка се хваща".

Красимир Янков от напусналите БСП аргументира регистрацията им днес с това, че всеки народен представител е длъжен да го прави, особено когато става дума за доходите на хората и най-вече сега, когато много специалисти на първа линия очакват по-високи заплати. От ГЕРБ попитаха дали може да се разчита в тази обстановка в държавата на хора, които се крият по ъглите, вместо да участват във взимането на важни решения като бюджета.

БСП и ДПС отново поискаха председателят на парламента Цвета Караянчева да подаде оставка. След като председателят прекъсна изказващ се от БСП, те я упрекнаха в липса на морално право за това действие. Смятат, че е недопустимо да им прави забележки дали надничат през вратата, с репликата, че се "държала като в нейната кухня".

От ДПС също искат оставката и заради това, че все още не е разгледан внесен от тях сигнал за несъвместимост на член на ЦИК. Те обвиняват Караянчева, че извършва закононарушение като не разпределя този сигнал за разглеждане в зала. Според ДПС с подкрепата на такова поведение на председателя, ГЕРБ предпоставя парламентарна криза след изборите. От движението обвиниха Караянчева, че поканата от нейна страна на международни наблюдатели е направено нарушение на закона, защото според тях тя нямала това право. Обявиха, че те ще поканят наблюдатели по надлежния ред и ще информират европейските институции за незаконосъобразните действия на парламентарния шеф, както и за незаконния състав на ЦИК.

Цвета Караянчева реагира на тези твърдения с думите, че само преди две седмици оставката ѝ е била обсъждана и е получила подкрепата на парламента да продължи да е на този пост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай