Отричане, Бог на машина, катарзис: Бюджетът като гръцка драма

Финансовият министър успя да прокара революционна идея за заплатите, банките се отказват от най-милото 

Отричане, Бог на машина, катарзис: Бюджетът като гръцка драма | StandartNews.com

* Асен Василев убеди банките да махнат таксата за теглене на минимална заплата, "Борика" инсталира терминали в селските пощи

* Борисов и Петков станаха Deus ex machina, а финансовият министър успя да прокара революционна идея за заплатите 

Отричане, катарзис, обрати. Приемането на Бюджет 2023 се разви като гръцка драма, героите положиха сизифовски усилия, направиха епически маратони, но накрая всичко завърши с хепи енд.

Как изглеждаш, когато приемаш бюджет до 6 часа сутринта 

Мина се през ситуации, които изглеждаха заплетени като Гордиевия възел: Депутатите раздуваха харчовете, а Асен Василев със зъби и нокти бранеше заложения 3-процентен дефицит и дори се отказа от проекта си, когато изглеждаше, че няма да го чуят.

В крайна сметка, при риска да се разпадне "сглобката", лидерите на ГЕРБ и на "Промяната" Бойко Борисов и Кирил Петков се появиха като Deus ex machina /Бог на машина/ и отсякоха: "Бюджет ще има!"

Големият скандал се разрази към полунощ във вторник. След 10-часов маратон на комисията по бюджет и финанси в парламента стана ясно, че ще бъде прието увеличение на заплатите във всички сектори, които го поискаха - полицаи, чиновници, НАП, митници, спешни медици и др. А в същото време не се приемат мерките, които според Василев ще увеличат събираемостта в хазната и ще изкарат на светло част от сивата икономика. Сред тях беше и тази, че ако в ресторанта не ти дадат касов бон, може да станеш и да си тръгнеш без да си платиш сметката. 

Тогава финансовият министър направи безпрецедентен драматичен ход като заяви, че се отрича от бюджета си. "Поради отпадналите мерки за събираемост Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид", заяви Василев пред депутатите към 23:30 ч и ги обвини в бойкот и лобизъм.  След като преспаха с думите му и след  лидерска среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, народните представители преживяха катарзис и се разбраха всички спорни казуси по бюджета да бъдат решени, макар и с леки промени. 

Така в четвъртък беше прието заплатите във фирми с над 100 души персонал да се изплащат само през банка. Първоначалната идея на Василев беше прагът да бъде 50 работници. От задължението за плащане по банков път са освободени малките фирми и еднодневните трудови договори в селското стопанство.Депутатите не приеха и в ресторантьорския бранш всички заплати да са по карта, без значение от броя на работещите, както настояваше Василев в замяна на запазването на 9% ДДС до края на годината.

Революция! Задължиха банките да махнат такси, вдигат заплати 

Революционната идея на Василев за плащане на възнагражденията само по банков път бе силно критикувана още щом видя бял свят.  Аргументите против са, че в много от малките населени места няма банкомати, а като тенденция се отчита намаляване на броя на устройствата. Някои коментираха, че на някои фирми ще се наложи да осигуряват транспорт на служителите си до града, за да могат да си изтеглят парите.

Друг аргумент против са високите банкови такси за поддържане на сметки и теглене от АТМ, които биха ощетили хората, особено тези с по-ниски възнаграждения. 

Асен Василев обаче извади коз от ръкава - той  преговарял с Асоциацията на банките в България /АББ/ и ги убедил да предложат облекчени условия. От поясненията на Василев става ясно, че банките са готови да премахнат таксата на базисната банкова сметка.

От АББ излязоха с декларация, че ще го направят, но само за хората на минимална заплата. "Банките имат готовност, индивидуално, да въведат в кратък срок освобождаване от такси във връзка с услуги... за основни операции за лицата, получаващи по банков път трудови възнаграждения, когато те са в размер на минималната работна заплата", увериха от АББ с уточнението, че всяка банка ще обяви публично актуалните си условия.

"Говорихме и с "Борика" във всички пощенски клонове да се инсталират терминали, на които да може да се тегли също без такса, така че точно в малките населени места един път да има достъп до терминали, втори път - тези тегления да са без такси", добави Василев. Той обясни, че при превода на заплатата няма да бъде удържана такса, но за да бъдат освободени работещите от такси за обслужване и теглене на банкомат на банката, която е издала картата, трябва да се приемат още текстове, които в момента се подготвят.

В крайна сметка депутатите задължиха със закон банките в България да предлагат на физическите лица сметка без ежемесечна такса за обслужване и без такса за теглене от банкомат на съответната обслужваща банка. Това стана с промени в Закона за платежните услуги и платежните системи чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2023. 

Промяната е насочена към гражданите, които получават средства по банков път като заплата, пенсия, стипендия.

Текстът бе написан „на коляно“ само няколко часа преди окончателното му приемане и бе приет единодушно от всички депутати, с изключение на един въздържал се от ГЕРБ. Предвидено е задължението да влезе в сила от 1 септември. В случай, че по банковата сметка бъдат получени средства, различни от заплата или пенсия, тя престава да бъде освободена от такси. При теглене на пари от банкомат на различна от обслужващата банка, ще се дължи такса за теглене. 

Според Мартин Димитров от „Демократична България“ с този ход се засилва конкуренцията в банковата система. Това ще има благоприятно влияние за таксите в България“, смята той. Не на същото мнение обаче бе Красимир Вълчев от ГЕРБ, според когото банките ще вдигнат таксите по другите сметки.

Червеният депутат Петър Кънев пък се усъмни в ефекта от цялата мярка. Той коментира, че всъщност много малко фирми имат персонал над 100 души и тези, които ще трябва да плащат на хората си само по банков път, са само около 1500.  

Прагът, при който трябва да се плаща дивидент по банков път, ще бъде 1000 лева, приеха още депутатите. Министерството на финансите предлагаше този праг да е 500 лева.

Важно за бизнеса! Как ще се декларира касовата наличност 

Парламентът прие и друго предложение на Асен Василев, срещу което първоначално имаше възражения - за предварително деклариране на стоки с висок фискален риск с цел засилване на фискалния контрол. Първоначалното отхвърляне на текста по предложение на ИТН във вторник разгневи финансовия министър и тогава той демонстративно напусна залата. 

Неприятна новина за любителите на електронни цигари 

Преди това, след близо два часа дебати, депутатите приеха енергийните предприятия (държавни и частни) да продължат да правят целеви вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" до края на тази година. "Държавните компании внасят средства по разпореждане на министерството, текстът ни е нужен за частните компании", обясни Василев.Той отрече обвиненията, че някой има намерение да "сложи ръка" или да източва средствата за енергийно подпомагане на фирмите. Вноските от свръхпечалбите ще си стоят във фонда и ще се използват само при бум на цените, увери Василев. Колкото до евросредствата, идеята е, ако от тях останат неизползвани суми, до 400 млн. лева да бъдат преведени на Министерството на енергетиката, което в края на 2021 г. е дало на фонда 450 млн., за да може да заработи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай