Революция! Задължиха банките да махнат такси, вдигат заплати

След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано тази сутрин

Революция! Задължиха банките да махнат такси, вдигат заплати | StandartNews.com

След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано тази сутрин. Заседанието приключи малко преди 6 часа, съобщава Нова телевизия.

От септември работещите във фирми с над сто души вече задължително ще получават заплатите си по банков път. Депутатите задължиха банките да не налагат такси за теглене от сметките, когато се ползва банкомат на финансовата институция, издала картата. Без такси за теглене ще бъдат и пенсиите, стипендиите и помощите.

Ангажиментите, поети за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, също залегнаха в окончателно гласуваните текстове. Допълнителните разходи за това са около 400 милиона лева, като средствата идват основно от капиталовите разходи на различните ведомства, за да не се отвори по-голяма дупка в бюджета.

МВР и ДАНС ще получат допълнително 157 милиона лева, Отбраната - 75 милиона лева, за Спешната помощ - 30 милиона и 25 милиона за приходните агенции. Ще има и увеличаване на акцизите за електронните и бездимните цигари на две стъпки - един път от август и още един път от януари.

1,5 млн. лева са заделени за по-високи заплати в БНР, съобщава БНТ. 20 млн. лева за допълнителни плащания на земеделските производители, 8 млн. лева са заделени за увеличение на заплатите в Агенцията по горите и в Агенция по безопастност на храните.

Заложените пари за увеличение на заплатите в МВР и ДАНС възлизат на 157,2 млн. лева. 5 млн лева допълнително ще отидат за вероизповедания. Близо 11,5 млн. лева ще бъде заделено за увеличение на заплатите в правосъдието и по точно за надзирателите в затвори и главна дирекция „Охрана“.

Заплатите ще бъдат увеличени и в системите на митниците и данъчните, затова са отделени 25 млн. лева. Увеличение има и при военослужещите, разходите им за заплати са увеличени с 75 млн. лева.

Депутатите са заложили също така да бъдат отделени 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ за родителите на ученици в пети клас от 300 лева.

По време на приемането на държавния бюджет, всяка една от политическите представи своите искания за корекции в бюджета.

Държавният бюджет е изработен при заложени макроикономически показатели – 1,8% растеж на икономиката и 8,7% средногодишна инфлация. Вчера обаче Българската народна банка намали прогнозата си за растеж на БВП на 1%.

През държавният бюджет бяха променени и редица данъчни закони. Увеличават се акцизите на електронни цигари съдържащи или несъдържащи никотин. 

Финансовият министър Асен Василев увери, че за улеснение на хората ще бъдат поставени банкомати във всеки един клон на Български пощи дори и в малките населени места. Тегленето на пари от заплата няма да се таксува.

Спор в пленарната зала предизвика бързото прекратяване на дискусията по член едно на държавния бюджет. Предложение направиха затова от БСП за България. Залата го одобри. Това обаче възмути „Възраждане“, което доведе до размяна на реплики между членовете на партията и председателят на бюджетната комиися от ДПС - Йордан Цонев.

Веднага след приемането на бюджета, финансовият министър Асен Василев благодари на депутатите и коментира пред репортери, че приетият бюджет е в първоначално зададените рамки и е доволен от него. Василев също така изтъкна, че в бюджета има достатъчно буфери, така че да бъде обрана разликата в растежа прогнозиран от БНБ на 1%, след като бюджета е изготвен при 1,8 на сто.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай