Важно за бизнеса! Как ще се декларира касовата наличност

Приеха поправки със закона за бюджета

Важно за бизнеса! Как ще се декларира касовата наличност | StandartNews.com

Парламентът реши чрез промени в Закона за данъка върху добавена стойност (ДДС) регистрираните по ДДС търговци, юридически лица, предприятия и др., в случаите, когато в края на тримесечието общата сума на налични парични средства в касите, размерът на вземанията (вкл. от предоставени заеми) надхвърля 50 000 лв., декларират наличността за съответното тримесечие, информира БТА.

Това става в срок до края на месеца, следващ тримесечието. Поотделно се декларират данните за наличните парични средства в касите; размера на наличните в касите вземания (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица; размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от работници, служители, лица, наети по договор за управление и контрол, и подотчетни лица.

Първият период, за който ще се декларират тримесечни данни, е третото тримесечие на 2023 г.

Беше отхвърлена идеята на финансовия министър Асен Василев при неиздаване на касова бележка в ресторант получателят да има право да не плати сметката. Според Василев такава мярка се прилага в Гърция, а причината да я предложи само за ресторантьорския бранш е, че той единствен запазва 9% ДДС.

Депутатите не приеха предложението на "Има такъв народ" след 31 юли ДДС за ресторантьорите да се върне на 20 процента, тъй като COVID кризата вече е отминала.

Освен това акцизът за течност за електронна цигара, независимо дали съдържа никотин, се повишава от 18 на 30 стотинки за милилитър от 1 август 2023 г., прие парламентът в Закона за акцизите и данъчните складове. Депутатите също така решиха ставката за заместител на тютюна, съдържащ никотин, да е 90 лв. за килограм от 1 август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай