Орешарски: Наследството на ГЕРБ е катастрофа

Орешарски: Наследството на ГЕРБ е катастрофа | StandartNews.com

София. „Ако ГЕРБ не успеят да реализират този мандат, тогава този мандат ще бъде реализиран от БСП". Това каза кандидатът за премиер от „Коалиция за България" Пламен Орешарски в ефира на ТВ 7.

Орешарски обясни, че ще търси подкрепа от други партии в парламента. "Ще търсим и максимална широка извън парламентарна обществена подкрепа. Никой не може да си позволи да игнорира дори по-маловажни партии и обществени формирования. В последните 4 г. за съжаление конституционният подход ни доведе до състояние на деструктивни процеси и тенденции в обществото и е ключова ролята оттук нататък да се търси съгласие, консенсус и по-голям интегритет. Страната е в разруха в момента, фискалните резерви на компаниите и домакинствата са изчерпани. Обезпокоително е, че само за първите 3 месеца на година дефицитът е 800 млн. лева", допълни още той.

Кандидатът за премиер припомни, че преди четири години е имало дефицит от 350 милиона лева за шестмесечието. Той обясни, че днес дефицитът е 800 милиона лева. „Наследството на ГЕРБ е катастрофа, в сравнение с предишния дефицит", посочи Орешарски. Той допълни, че малко хора следят състоянието на публичните финанси и след като страната взима заем в продължение на 4 години, „вътрешният дълг е по-висок с 4 млрд. в сравнение с преди 4 г., а от началото на тази година сме взели 800 млн. заем. Живяхме на база на наследения фискален резерв", каза Орешарски.

Кандидатът на "Коалиция за България" обясни, че намаляват шансовете ГЕРБ да получи парламентарна подкрепа. "Ако това не стане, аз имам готовност да водя диалог. Най-притеснително е разминаването в очакванията сред обществото. Нашето общество очаква много бързи действия", допълни Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай