Общините не трябва да са касички, а работещи фирми

Общините не трябва да са касички, а работещи фирми | StandartNews.com

Ние имаме най-много кандидат-кметове в младежка възраст

Нов модел за жилищна политика предлага Български демократичен център, казва Стефан Кенов

Стефан Кенов е съпредседател на партия Български демократичен център. Той е народен представител, избран от Бургас. Завършил е право и е работил като юрист. Бил е зам. областен управител на област Бургас.

- Господин Кенов, с какво вашите кандидати за кметове и съветници са по-добри от останалите?

- Другите партии се борят да докажат коя е по-силна, а ние искаме да сме по-полезни на гражданите. Вярвам, че нашата политическа идеология и това, че сме центристи, най-добре съответства на времето, в което живеем. Успешните кметове и общинските съветници през следващия мандат ще бъдат тези, които съумеят да съчетаят дясната политика по привличане на инвеститори, облекчаване регистрационните режими за бизнеса и подпомагане на стартиращ бизнес в съответната община. И от друга страна, да провеждат модерни социални политики за децата и възрастните хора.

- В кои общини вие виждате най-тежки проблеми?

- Големите проблеми са в малките общини. Най-големият проблем на България е обезлюдяването. Обезлюдиха се селата, а сега и малките общински центрове. За да може един млад човек да създаде семейство и деца в родната си община, той трябва да има стабилност. Общините трябва да водят такава политика по привличане на инвеститори в производствени мощности. Само така ще се създаде трайна заетост. Само така младите ще имат сигурност и стабилност да създадат семейство и отгледат децата си. Не случайно най-висока раждаемост имаше през 2002 година, когато и централната, и местната власт излъчваха такива послания.

- Какво прави конкретно БДЦ за младите?

- Младите хора са в челните редици на БДЦ и са наш приоритет. Ние имаме най-много кандидат-кметове в младежка възраст. Листата ни в София се води от нашия младежки лидер Емил Аргиров, а първите 8 след него са също от младежката организация. За разлика от другите партии, които са затворени политически касти, ние сме отворена организация и даваме възможност за реализация на младите, които имат иновативни идеи за икономическо развитие и по-добро управление в местната власт.

- Имате ли стратегия за задържане на младите хора в малките общини?

- Нашата политическа програма е изцяло насочена към справяне с демографската катастрофа. Като започнем от създаване на фондове за инвитро оплождане във всяка община, минем през създаване на достъпни млечни кухни и премахване на таксите за ясли и детски градини. Това ще го въведем задължително при спечелване на изборите в община Сунгурларе, където финансовото положение позволява това да се случи веднага.

- БДЦ има ли бизнес стратегия, която да задържи младите по места?

- Българските общини със своите бюджети ежегодно харчат всичко до стотинка, без да се мисли за дългосрочно устойчиво развитие

Общините не трябва да са касички, а работещи предприятия. Ние смятаме, че част от приходите на общините трябва да се инвестират в проекти, които да носят приходи. Дали това ще бъдат инвестиции в сепариращи инсталации, които да оползотворяват битовите отпадъци и вместо да се харчат средства за депониране, част от тях да се продават като вторични суровини. Или да бъдат създадени общински фондове, които да инвестират в стартиращ бизнес. Или пък да се направят инвестиции в общинско жилищно строителство, което ще задоволи нуждите на младите семейства и самотните родители, а в същото време ще носи приходи от наеми за общините.

- Откъде ще намерите средства за жилищно строителство при условие, че от 20 години нито една община не инвестира в тази насока.

- Има много възможности за финансиране. Един много сериозен източник са пенсионноосигурителните дружества. Те имат сериозен финансов ресурс, който не може да се разходва за каквото и да е. Но той може да бъде ползван от държавата и общините, както разрешава законът. Това е и най-евтиният ресурс в страната с най-ниска лихва. Всички ние ще сме съгласни нашите пари за пенсия да бъдат инвестирани в общинско жилищно строителство

Първо, защото ще бъдат гарантирани на 100% и в същото време ще подпомогнат решаването на жилищните проблеми на десетки хиляди български семейства.

- Каква е според вас формулата за един успешен кмет и добро управление?

- В много от българските общини кандидатите на другите партии са същите, които са били и преди 4 години. Това са едни и същи лица, които реално са управлявали през последния мандат. Аз не смятам за постижение това, че един кмет е направил улица или градинка, защото това е негово задължение. Видимите резултати при едно добро управление са не градините и тротоарите, а усмивките по лицата на хората. Аз не мисля, че е въпрос на гордост в ХХI век да се возиш на метро.
Успешните кметове през следващия мандат ще бъдат тези, които успеят да привлекат инвеститори, които да създадат производство. Успешните управници ще бъдат тези, които са за трайна заетост за жителите и перспектива за съответните общини. Ние, от БДЦ, сме издигнали можещи хора, които да направят общините по-силни. Защото само със силни общини може да има стабилна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай