Обединение "Народен съюз" тръгва към "Дондуков" 2 (ОБЗОР)

Обединение "Народен съюз" тръгва към "Дондуков" 2 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ново обединение от политически партии направи заявка за президентските избори тази есен вчера в НДК. Партия "Народен съюз" се учредява в нов формат и в нея влизат политическа партия БАСТА, гражданско движение "Бъдеще и развитие за България " и партия Земеделски народен съюз.

На конгреса на "Народен съюз" бе решено, че председател е Румен Йончев, а Светлин Танчев - председател на УС на "Народен съюз". Обединението направи заявка за политики в широкия център. В новия си формат обединението има четирима депутати в парламента, част от парламентарната група на БДЦ. Форумът на "Народен съюз" бе уважен от лидерите на АБВ, ВМРО и БДЦ - Георги Първанов, Красимир Каракачанов и Красимира Ковачка. "Няма да пожалим сили, за да излъчим президентска двойка от центъра, която да извади президентската институция от лапите на партиите", обяви пред делегатите на конгреса Румен Йончев. И бе категоричен, че "Народен съюз" ще излъчи и ще участва в президентската надпревара с приета от обществото президентска двойка. Йончев отбеляза още, че в битката за "Дондуков" 2 точно мнозинството в политическия център трябва да излъчи президента на републиката, а не някоя лява или дясна партия.

Първанов събира центъра преди изборите

Нов политически център, който да развали "дослуката" между някои партии. Това поиска вчера лидерът на АБВ Георги Първанов на конгреса на Народен съюз. Пред делегатите той настоя за обединение на центристките партии. "Ако ние настъпим още малко, бихме могли да превърнем този формат в един незаобиколим фактор в българския парламент", убеден е Първанов. И посочи - " Ако това се случи скоро, то би имало друга перспектива за изборите през есента. Защото по поведението на т.нар. големи партии мачът вече е договорен, продаден. Изборите, които наближават, не предполагат всяка партия да има кандидат за президент. Нужен е държавен глава, който да олицетворява единство на нацията", отбеляза още лидерът на АБВ. Той коментира президентската надпревара, като предупреди - "Много се лъжат онези, които, гледайки социологическите проучвания, вече са си повярвали". "Дошло е време, в което да има нов политически център', заключи Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай