Сряда,

Няма да участваме в операция срещу ИД, само ще помагаме

От: Администратор -
2587
Няма да участваме в операция срещу ИД, само ще помагаме
A
A
A

За българско военно участие в операция срещу "Ислямска държава" не може да се говори. България ще помага на Франция, но според възможностите си. Това каза външният министър Даниел Митов пред БНР. „Когато говорим за Франция и член 42, алинея 7 от Лисабонския договор, той е автоматичен, но в същия момент нещата стават на двустранна основа т.е. ако Франция поиска помощ – тя може да не е военна, тя може да е от всякакъв характер, България ще помага, но според възможностите си", увери Митов.

Дори и помощ с информация е сериозен принос, според мен, а за българско военно участие не може да се говори, защото не е искано такова нещо от нас и няма как да стане. Ние оставаме солидарни с Франция и сме готови да помогнем според нашите възможности.

Митов допълни, че България ще изпълни ангажиментите си към Европейския съюз, но да се говори за квоти за бежанци не е сериозно и не решава проблема. „Европейският съюз трябва да обърне много сериозно внимание на охраната на външните си граници. Нашите съседи, които имат граница от съвсем различен тип, трябва да бъдат подпомогнати и в усилията си да охраняват и контролират добре границата си. Второ – Европа трябва да каже ясно какъв е нейният капацитет, защото не могат безконтролно да влизат хора в рамките на ЕС, а и нашите социални системи и образователните, и всички останали, не могат да абсорбират такъв голям брой", каза министърът. В Европа са навлезли освен бежанци, на които дължим солидарност и съчувствие, и много икономически мигранти, като разлика трябва да започне да се прави, но не разбира се да се прави просто на хартия, а и реално и практически да започнат да бъдат репатрирани хора т.е. да бъдат връщани обратно от местата, от където са дошли. Само тогава може да се говори за поемане на контрол върху ситуацията, подчерта Митов. Ако искаме териториите, контролирани от ИДИЛ, да минат под контрола на легитимно правителство, няма как да се мине без сухопътна операция, но тя трябва да е с участието на държавите от региона, допълни външният министър и коментира, че за момента България се справя с охраната на границите си, а Сирийската криза е основен източник на нестабилност в региона и в Европа.

Форумът, на който ще присъстваме е в т.нар. формат 16+1 или Китай и държавите от Централна и Източна Европа, не предвижда провеждането на политическа дискусия , каза Митов по повод предстоящата му визита в Шанхай. „Съсредоточен е в това да се рационализират икономическите взаимоотношения в страните от форума на базата на взаимен интерес, но растящата свързаност между Европа и Азия е не само гаранция за икономически растеж, но и за повече стабилност и за развитие на европейските енергийни мрежи, които например са отворени за нашите азиатски партньори", каза външният министър. Според него инициативата за сътрудничество е много важна платформа за разширяване на двустранните ни връзки във всички области, а също така и ефективно допълнение към отношенията между Европейския съюз и Китай. „Инициативата е важен търговски механизъм за стимулиране на икономическите ни връзки с Китай с оглед на това, че БРИКС не може да удовлетвори мащаба на китайската икономика". Пред България има отворени множество перспективи, посочи министър Митов и поясни, че държавата ни се стреми да ускори сътрудничеството си в сфери като туризъм и селско стопанство, инфраструктура и енергетиката, както и културния обмен. „Селското стопанство е една особено интересна тема, защото евентуалното разширяване на българския селски износ към Китай би създало много възможности българските селскостопански производители", смята той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички