Няма да затварят границите. Засега!

Карантина може да се въвежда и за територии, каза Маринов

Няма да затварят границите. Засега! | StandartNews.com

Карантина може да се въвежда и за територии, каза Маринов

Границите на България засега няма да бъдат затваряни. Това съобщи вътрешния министър Младен Маринов на брифинг в парламента след въвеждането на извънредно положение за един месец - до 13 април. Целта е да спрем заразата, не икономиката, каза преди това в пленарна зала премиерът Бойко Борисов. Препоръчва се обаче хората да не пътуват. Външно министерство пусна списък на 12 държави в повишен риск, Иран, Китай и Италия са на първите три места в него.

Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и на територии, и тогава МВР ще предприеме мерки, каза още Маринов. Кабинетът и кризисния щаб призоваха още на извънредното заседание на кабинета в четвъртък вечерта хората да не пътуват нито в страната, нито извън нея, ако няма някаква крайна необходимост за това.

Вицепремиерът Томислав Дончев също призова да се ограничат пътуванията до рисковите държави.
Извънредно положение не означава, че животът спира. Целта е да се развържат ръцете на държавните институции, обясни Дончев като гарантира, че риск от противоправни действия няма.

Разочарование, че голяма част от хората не спазват строгата дисциплина, която се изисква и очаква при пандемия, изразиха и представителите на кабинета и националният кризисен щаб. Затова са нужни и промени в Наказателния кодекс с въвеждането на глоба и затвор, каза Дончев. При неспазване на карантина в момента Наказателният кодекс предвижда година затвор. Обмисля се обаче въвеждането на глоби до 5 000 лв и спиране на социални плащания.

Ситуацията може да се променя ежедневно, мерките ще бъдат затягани или либерализирани в зависимост от нея, каза още Томислав Дончев. Той настоя поне за две седмици да бъдат затворени дискотеки и барове, предстои решение за ресторантите.

Имаме намерението, доколкото позволяват възможностите на бюджета, да подпомогнем бизнеса, но не и да излагаме на фискален риск държавата, каза Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай