Новият вот на недоверие измести тефтерчето на Златанов

Новият вот на недоверие измести тефтерчето на Златанов | StandartNews.com

София. Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ внесоха нов вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски, който е втори за две седмици насам, за провал в областта на политиката по регионалното развитие и инвестициите. Той обаче не беше разгледан, тъй като след отхвърлянето на първия, на същото основание не може да бъде внасян в рамките на 6 месеца.

Вместо в парламента да коментират защо Филип Златанов отново не се яви в пленарна зала, за да бъде изслушан и освободен, депутатите насочиха вниманието си към вота на недоверие.

Ето и гледните точки на народните представители от различните парламентарни групи по темата за вота:

Сергей Станишев: Мотивите на вота на недоверие са много нелепи

„Очевидно ГЕРБ се явяват на поправителен по правенето на вот на недоверие, каза пред журналисти лидерът на БСП Сергей Станишев. "Прочетох мотивите на вота на недоверие – много са нелепи", обясни още той. 

„Видяхте колко нелепо беше поведението им в първия вот на недоверие. Те дори не можаха да формулират и обосноват една теза. Да не говорим за това, че се стигна до абсурдна и небивала практика в целия свят тези, които искат вота на недоверие, да бягат от него", каза още той.

„Очевидно това е отговорът на ГЕРБ за дискусията за тефтерчето на Филип Златанов. Видяхте как позорно избягаха и се скриха от тази дискусия, която всъщност разкрива технологията на властта в България в последните 4 години – задкулисието, манипулациите, рекета, изнудването на хора, притискането на хора, покриването на конфликти на интереси на тези, които са удобни на властта, и натопяването на тези, които по някакъв начин не са удобни на управляващите – лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, защото е ясно, че зад абревиатурите Б.Б. и Ц.Ц. стоят именно тези две личности, които отсъстваха от залата. Сега се стараят да отвлекат вниманието", обясни още лидерът на БСП.

Лютви Местан: Ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите за него

"Ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите на вносителите", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Очаквахме вот на недоверие за здравеопазването. Поне такива бяха анонсите, които чухме от ГЕРБ. Разбираме, че вотът на недоверие е за регионалната политика – нищо ново. За пореден път ГЕРБ казват едно, правят друго", заяви Местан.

„Запознах се с мотивите. ГЕРБ са на път да превърнат вота на недоверие в парламентарно ежедневние. Със сигурност мога да прогнозирам, че след още един-два вота те категорично ще успеят да ликвидират този най-важен опозиционен инструмент. Вече няма да има вотове на недоверие. Ще ги разглеждаме вотовете, ще дебатираме, ще се отнасяме сериозно към всеки вот на недоверие, колкото и несериозни да са мотивите на вносителите", коментира лидерът на ДПС.

„Вотът на недоверие не е играчка, не може да бъде парламентарно ежедневие. В момента, в който ГЕРБ превърнат вотът на недоверие в парламентарно ежедневие, постигат ефектът на ликвидацията на този най-важен опозиционен инструмент. Няма нищо по-делегитимиращо една опозиция от измислените аргументи, с които се атакува едно или друго правителство", посочи Местан.

Лиляна Павлова: Надявам се при дебатите по вота на недоверие фикусът да не е в космоса

„Управляващите трябва да бъдат в пленарна зала при дебатите по вота на недоверие", каза депутатът от ГЕРБ Лиляна Павлова след внасянето на втория вот на недоверие към правителството. „Нека видим кой ще дойде в зала все пак. Управляващите трябва да бъдат в зала. Надявам се този път фикусът да не е в космоса". Това отговори Павлова на въпрос дали тя и нейните колеги от ГЕРБ ще се регистрират в пленарна зала при дебатите по вота, които предстоят следващата седмица.

Ивелина Павлова: Вотът на недоверие е логично продължение на първия вот

„Министерството е ангажирано и с провеждане на реформи, от които зависи развитието на България през следващия програмен период. От особено значение е реформата във ВиК сектора, където нищо не се прави – не са готови генералните регионални планове, не е готова стратегията, няма никаква реакция от страна на министъра по отношение на въпроси - като ДДС на водните проекти", каза Ивелина Павлова от ГЕРБ и уточни, че вторият вот е логично продължение на първия.

Цецка Цачева: Надявам се ръководството да осигури работещ парламент за дискусията по вота

„Надявам се в идната седмица, в рамките на седемдневния срок, ръководството на парламента и управляващото мнозинство да се организират, да осигурят работещ парламент, за да може да се проведе една смислена дискусия, в която да се чуят аргументите на ГЕРБ относно тази секторна политика", заяви Цецка Цачева след внасянето на втория вот на недоверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай