Нов ред за преференциите на вота

Нов ред за преференциите на вота | StandartNews.com

София. Преподреждането на кандидат-депутатските листи ще става по съвсем нов начин. Промяната стана в последния момент с предложение на народния представител от ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Според предложените от него текстове, в случай, че избирателят не отбележи преференция, тя автоматично се брои за първия депутат в листата. Така вторият депутат в листата може да се изкачи на първо място, ако от всички гласували за партията в многомандатния избирателен район, с преференция за него гласуват повече от половината. Тоест първият може да бъде изместен само с 50% + 1 глас.

 

Останалите места в листата могат да бъдат преподреждани ако даден депутат получи преференция от повече от 7% от гласувалите за листата. Така третият може да стане втори, ако за него персонално са гласували 7% от избирателите на неговата партия в дадения район.

 

"Опорочихме изцяло преподреждането на листите. Лъгахте хората осем месеца, а за една минута ги излъгахте тотално", скочи Станислав Иванов от ГЕРБ.

 

"Неотбелязването на преференция означава, че си съгласен с нейната подредба", аргументира предложението Йордан Цонев (ДПС). По негови думи е неправилно гласът на 7% да тежи повече от този на останалите 93%.

 

"Като няма зачеркнат номер в бюлетината, направо да си я броят ДПС и БСП", пък коментира бившият министър Ивайло Московски (ГЕРБ).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай