Ненчев заплаши протестиращите с наказания

Ненчев заплаши протестиращите с наказания | StandartNews.com

Министърът на отбраната Николай Ненчев предупреди военнослужещите да не участват в протестите на сектор „Сигурност". Той изтъкна, че в противен случай ще бъдат налагани наказания, включително дисциплинарни.

„Никога не мога да подкрепя подобни действия по силата на закона и по конкретно по силата на чл. 184 от Закона за въоръжените сили българските военнослужещи нямат право да стачкуват", заяви Николай Ненчев.

Военният министър направи тези коментари преди откриването на изложбата „Знамената на победата" в Националния военноисторически музей, предаде bTV. Тя е по случай 130 години от Сръбско-българската война. Изложени са 25 уникални знамена на армейски части и доброволчески дружини. Те могат да бъдат разгледани до 15 ноември.

Вчера протестът на служителите в МВР беше подкрепен и от много военнослужещи. Състоя се и извънреден Съвет по отбраната. Участниците в него призоваха военнослужещите да не предприемат прибързани действия и да останат гарант за националната сигурност и стабилност на държавността.

Военният министърът започва днес спешни консултации с всички парламентарно представени политически сили.

Ненчев ще търси подкрепа за преразглеждане на решението, която предвижда отпадане на социалните придобивки на военнослужещите. Министърът ще запознае Комисията по отбрана за негативните последици от предложените изменения.

За момента не е ясно колко са депозираните оставки на военнослужещи, както и кога ще бъдат подновени учебните полети на военновъздушните сили, които бяха спрени вчера заради сътресенията в армията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай