Найден Зеленогорски: На България й трябват 19 млрд. дълг

Найден Зеленогорски: На България й трябват 19 млрд. дълг | StandartNews.com

Необходимият дълг, за да бъде страната стабилна финансово, не е 16, а 19 милиарда лева. Заради идеята да се оптимизират разходите и да се повиши събираемостта в приходната част ще бъдат одобрени с три милиарда по-малко, каза във Варна съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Според него 3/4 от парите са нужни за обслужване на падежи по стари дългове, трупани от правителствата с участието на всички основни политически сили през последните 20 години.Оставащите около 4 млрд.лева са за покриване на дефицита през 2015, 2016, 2017 г. Иначе откъде ще дойдат парите за образование, здравеопазване и пенсии, попита риторично Зеленогорски.

Ако дългът не бъде одобрен, България е пред сериозно изпитание и не е изключено да се стигне до предсрочни парламентарни избори, посочи той и изрази надежда, че заемът ще бъде подкрепен и от Патриотичния фронт.

Стратегията за регионално развитие до 2020 година трябва да се актуализира, за да бъдат преодоляна драматичната разлика между регионите, коментира още Найден Зеленогорски. Има идея в места с нива под средните за страната да се въведат преференции за бизнеса, както и бонус точки при оценяване на европроектите.Ако досега средствата давани за Южна България спрямо Северна, са били 3:1, това съотношение трябва да се обърне, смята председателят на ПК по регионална политика.

На предстоящите местни избори в 90 на сто от общините ще има единен Реформаторски блок с общ какнидат за кмет и обща листа.Скоро трябва да се вземе решение за централна регистрация на дясната коалиция или регистрация по места, каза Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай