Най-после! Радев проговори за партия "Трети март"

Президентът коментира и трусовете в прокуратурата и съда

Най-после! Президентът Румен Радев проговори за партия "Трети март". Патентът за нея бе регистриран от близката до Радев бивша спортна министърка Весела Лечева. 

„Трети март е национален празник и се надявам да остане такъв. Да сте ме чули аз да говоря за партия „Трети март“?! Попитайте тези лидери, които говорят за партия „Трети март“, питайте какво толкова ги притеснява. Явно погазването на всички предизборни обещания и на всички елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото и затова самите хора търсят алтернатива. Ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично“, посочи Радев.

Президентът коментира и трусовете в прокуратурата и съда. "Създаването на една престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции", посочи той.

"Това е големият въпрос - отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики за в бъдеще изисква да се стигне до края и да се стигне до разкриването на политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Това е тест, но и възможност за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или желанието да разкрие политическите зависимости, от това ще проличи доколко и нашият парламент желае да бъде ангажиран с решаването на този казус", посочи Радев. 

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев. Държавният глава участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

"За съжаление голяма част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях", отбеляза държавният глава. 

"Вече две години близо до нас бошува война, която драстично промени средата за сигурност", посочи Радев.  

Според него усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантират минимума от способности в тази сложна обстановка не стигат. По думите му е важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции. Сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея ние постигаме всички останали цели, изтъкна президентът и отбеляза, че ключов елемент на тази ценност е наличието на способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав Българска армия. 

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Фатмак
преди 2 месеца

Тъп фатмак

Откажи