На прошка! Раздор за кабинета - три причини и 14 часа ултиматум (ОБЗОР)

ПП-ДБ преминаха три граници, взривиха преговорите

На прошка! Раздор за кабинета - три причини и 14 часа ултиматум (ОБЗОР) | StandartNews.com

„Продължаваме промяната – Демократична България” погазиха християнските ценности. И превърнаха Деня за прошка в бойно поле за властта.  

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел: Връщаме празен мандат

ВИЖ ОЩЕ: Знак свише за кабинета

Три са ябълките на раздора, хвърлени от „Промяната” към ГЕРБ, които предизвикаха тази вечер извънреден брифинг на Борисовата партия. На него кандидатът за премиер Мария Габриел ясно заяви, че поради отказа на ПП-ДБ да приемат ГЕРБ като равноправен партньор във властта, тя ще даде приеме и върне празна папка на президента Румен Радев. Категоричната позиция на ГЕРБ предизвика контрабрифинг на ПП-ДБ, на който лидерите на партиите в дясната коалиция кършиха ръце, че това не е вярно, причината била нежеланието на ГЕРБ да подпишат споразумението с механизъм за избор на регулаторите  и реформите.

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции след ултиматума на ГЕРБ! Причината за разпада

ВИЖ ОЩЕ: Слави безмилостен! Размаза Кирил Петков

Съставът на кабинета е първата ябълка на раздора, стана ясно от брифинга на ГЕРБ. Всяко име, което предлагахме, срещаше отпор, заяви преговорният екип в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. Стана ясно, че ПП-ДБ категорично са били против Деница Николова, позовавайки се на клип, който я компрометирал. Деница Николова заведе дело и го спечели, тя осъди хората за въпросния клип. Няма как да приемем, че има компромат срещу нея, когато тя е доказала, че това не е вярно, категорична бе Сачева. Тя няколко пъти заяви, че ПП-ДБ са отказали на поделят и споделят властта. Те искат цялата власт за себе си, категорична бе Сачева.

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно! Отговорът на "Промяната" - изплюха камъчето за раздора (ВИДЕО)

Не е вярно отговори Кирил Петков и заяви, че ГЕРБ са поискали 7 министерства, които ПП-ДБ приели. Премиер Мария Габриел – да, приемаме. Външно министерство – Мария Габриел, да приемаме, заяви Петков. Другите постове, които ГЕРБ са поискали, са МВР, иновации, екология, образование и култура.

Накрая на ГЕРБ толкова им писнало от пазарлъци, че преговорният екип казал днес, че приема правителството да остане в състава си и да има само премиерска ротация, но споразумението да не се приема.

Именно споразумението е втората и по-голяма ябълка на раздора, провокиран от ПП-ДБ. С него хората на Кирил Петков и Христо Иванов правят опит да елиминират ДПС от мнозинството и да привлекат в него БСП.

Христо Иванов разказа, че от меморандума на ПП-ДБ, предложен на 20 февруари, и последвалото споразумение на ГЕРБ, преговорните екип са изработили един общ документ за механизмите, по които ще се избират регулаторите и ще се прави съдебната реформа. Ще го публикуваме, много е добър, заяви Иванов.

Но не отговори конкретно на въпроса дали с този документ ПП-ДБ не се опитват да изолират ДПС от мнозинството и участието в регулаторите, за да привлекат на мястото на Движението БСП.

Ако ДПС предложат професионалисти, няма проблем да бъдат избрани, каза Иванов. Не се опитваме да елиминираме ДПС, допълни той. Но не уточни какво пише в документа, разгневил ГЕРБ. Повтаряше само, че регулаторите са свързани с реформи, които така и не уточни.

Третата граница, която „Промяната” е прескочила, е свързана с Мария Габриел. Тя ясно съобщи, че е получила „послание” как заради това, което става у нас, трябва да забрави за кариера в Европа. Чух много етикети. Ще подмина и фразата, че и "случващото се ще има отражение върху моята кариера, включително и извън България", каза Габриел.

Попитан директно „Промяната” заплашвали ли са Габриел, Христо Иванов не отговори. Малко по-късно обаче стана ясно, че именно Иванов е бил човекът от ПП-ДБ, изрекъл директната заплаха.

14 часа ултиматум постави ГЕРБ на ПП-ДБ. Утре до 12 часа да кажат приемат ли партията на Борисов за равноправен партньор и споделят ли властта. Ако това не стане, Габриел ще върне на Румен Радев празна папката с мандат и отиваме на избори. ГЕРБ бяха категорични, че няма да подкрепят правителство с втори и трети мандат.

ПП-ДБ отговориха, че връчването на мандата дава още 7 дни за преговори. Разчитаме на Габриел, че ще продължи разговорите, заявиха Христо Иванов и Николай Денков, без да отстъпят от искането си за подписване на тяхното споразумение. Предстои инфарктна нощ. И още по-инфарктен ден.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай