Извънредно! Отговорът на "Промяната" - изплюха камъчето за раздора (ВИДЕО)

ПП-ДБ с брифинг

Извънредно! Отговорът на "Промяната" - изплюха камъчето за раздора (ВИДЕО) | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" даде извънреден контрабрифинг, за да отговори на ултиматума на ГЕРБ. Не разбирам защо подписването на споразумение се поставя под съмнение, каза Христо Иванов, който се извини на българите, че в деня за прошка дават пресконференции и контрапресконференции за властта. Стана ясно, че ябълката на раздора в споразумението е текстът за попълване на регулаторите и опитите на "Промяната" да изолират ДПС.

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел: Връщаме празен мандат

"Както знаете преди 9 месеца сформирахме правителство, с няколко основни условия, които бяха ясно изказани.  Първото е, че след 9 месец щяха да бъдат сменени премиера и вицепремиера, състава ще остане същият.
Освен ако не се разберем с Габриел кои министри да бъдат сменени. Когато наближи времето за ротацията, това е изходната позиция, от която започнахме разговорите.

ВИЖ ОЩЕ: Първи реакции след ултиматума на ГЕРБ! Причината за разпада

Бяха направени няколко предложения, които бяха полезни за България, съгласихме да влезем в преговори. Да обсъдим как би могло по добре да се балансира Министерски съвет (МС). Трето, да сключим споразумение, което да задава правилата, по които да се вземат решенията", каза Николай Денков. 

ВИЖ ОЩЕ: Извънредно: Отиваме на избори

Преди 9 месеца постигнахме договорка за 18 месеца управление, заяви Кирил Петков. Той съобщи, че ГЕРБ са поискали 7 властови позиции, които ПП-ДБ приемат.

ВИЖ ОЩЕ: Знак свише за кабинета

Премиер Мария Габриел – да, приемаме. Външно министерство – Мария Габриел, да приемаме, заяви Петков. Друдите постове, които ГЕРБ са поискали, са МВР, иновации, екология, образование и култура.

Спор по състава на МС няма. Те са готови дори всички министри да останат същите и да има само премиерска ротация, каза Асен Василев. Спорът е за споразумението, не разбираме защо ГЕРБ не искат да го подпишат, дори и с редакции, заяви той.

В петък всичко се промени. Днес дойдоха с 18 ч. в НС и казаха, че ГЕРБ са готови да приемат същия състав на министерски съвет с една ротация – премиерската, но не могат да подпишат споразумението, заяви Денков.  

Искам да призова Бойко Борисов да се намеси, той взема крайните решения, каза ген. Атанас Атанасов. Борисов винаги се е интересувал от общественото мнение. Последните социологически проучвания казват, че българските граждани не искат предсрочни избори. Нека Мария Габриел не бърза да връща празна папка, допълни, Атанасов.

Не сме готови да се откажем от ангажимента за ясни реформи, който е разписан в споразумението. Не сме готови да се откажем от съдържателната страна на реформите, каза Христо Иванов. Той допълни, че след получаване на мандата утре има още 7 дни за преговори и редакция на споразумението.

Христо Иванов разказа, че от меморандума на ПП-ДБ, предложен на 20 февруари, и последвалото споразумение на ГЕРБ, преговорните екип са изработили един общ документ за механизмите, по които ще се избират регулаторите и ще се прави съдебната реформа. Ще го публикуваме, много е добър, заяви Иванов.Но не отговори конкретно на въпроса дали с този документ ПП-ДБ не се опитват да изолират ДПС от мнозинството и участието в регулаторите, за да привлекат на мястото на Движението БСП.

Ако ДПС предложат професионалисти, няма проблем да бъдат избрани, каза Иванов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай