Може да променят броя на членовете в ЦИК

Може да променят броя на членовете в ЦИК | StandartNews.com

София. Възможно е броят на членовете на ЦИК да бъде намален или увеличен или да се потърси друг вариант, който да отразява по-точно реалното съотношение между политическите сили. Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан след заседанието на КСНС и проведените по-рано политически разговори за състава на ЦИК.

"Предстои ми среща с председателя на Народното събрание Михаил Миков, на която ще обсъдим възможностите за промяна", каза Местан. В момента ЦИК отразява едновременно преразпределение на политическите сили и не е логично то да бъде бетонирано. По-работещият модел ще бъде когато има промяна в представителствата на националния или Европейски парламент. Политическите сили, които влязат или излязат, от тях да бъдат отразявани чрез членството си в ЦИК като съответно печелят или губят член в него, стана ясно от думите на лидера на ДПС.

По време на разговорите президентът Плевнелиев е уверил Лютви Местан, че е добър математик и е направил вярно своите сметки според духа и буквата на закона, така че в ЦИК да бъде отразено реалното съотношение на политическите сили. От думите му е станало ясно, че няма да промени указа си, с който назначи членовете на ЦИК въпреки спора и настояването на ДПС, че на тях им е отнето едно място. Бъдеща промяна в закона обаче може да го принуди да промени този указ, категоричен бе Местан.

Стандарт Нюз припомня, че лидерът на ДПС присъства на извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), което бе на тема "Рискове пред България, свързани с развитието на кризата в Украйна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай