Сряда,

Може да печатаме бюлетини за местните избори в Румъния

От: Администратор -
Може да печатаме бюлетини за местните избори в Румъния
A
A
A

Част от бюлетините за предстоящите местни избори да се печатат в Румъния. Това е предложение на депутатите от Реформаторски блок, съобщи Мая Манолова от БСП Лява България в кулоарите на парламента.

Печатницата на Централната банка не може да се справи с печатането на бюлетините за местния вот поради големия брой различни видове бюлетини. Това става ясно от писмо на БНБ до председателя на парламента Цецка Цачева. Това я накарало да свика спешно събрание на представители на всички парламентарно представени партии, за да вземат решение.

Манолова изтъкна, че идеята за печатането в Румъния й допада, но уточни, че ще има засегнати, че в България не можем да си напечатаме бюлетините.

Депутатите са обсъдили и други идеи, включително и за лицензиране на други печатници освен тази на БНБ, както и за прехвърляне на ангажимента за печатане на изборните книжа на областните управители. За да се осъществят обаче е нужна промяна в Изборния кодекс, за която вече е късно. Манолова бе категорична, че това предложение е само повод, за да се отвори и промени Изборния кодекс.

ГЕРБ няма да внесе предложение за промяна на изборните правила, за да не може опозицията да обвини отново ГЕРБ, че иска да прави удобни за тях промени, каза Цветан Цветанов в кулоарите на парламента. "Ще започнат спекулации, че ГЕРБ иска да направи промяна в правилата в 12 без 5", каза Цветанов. Той отказа да коментира и идеите за други печатници, защото "утре ще излезе, че сигурно му е близък този, който е собственик", добави той, цитиран от БГНЕС.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички