Москов сезира прокуратурата заради паниката с ваксините

Москов сезира прокуратурата заради паниката с ваксините | StandartNews.com

Над 90 на сто от 100-те хиляди дози ваксина "Пентаксим", получени под формата на дарение от Турция, вече са поставени на децата. Това съобщи вчера зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му държавата е направила всичко възможно да осигури ваксини за имунизационния календар и затова е избрано дарението като единствено възможна юридическа форма. Той посочи, че при дарение Изпълнителната агенция по лекарствата няма нужда да дава разрешение.

"Започнали сме с търсене на ваксини, откъде могат да бъдат намерени при положение, че нямахме участници на обществената поръчка? Оказа се, че единствените свободни налични ваксини има в Република Турция. Кризата беше тежка в цяла Европа, включително част от страните нямаха никакви доставки, част от страните бяха променили календарите си - говорим за действително тежък недостиг", обясни Пенков. Междувременно зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за паниката около скандала с ваксините от Турция. "Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения", каза Шарков.

По думите му "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. "Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция, прилагала се е и миналите години и ще продължи да се слага на децата", каза зам.-министърът. Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай