Москов: КС не каза, че пакетите са противоконституционни

Москов: КС не каза, че пакетите са противоконституционни | StandartNews.com

Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС. Това заяви здравният министър Петър Москов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той отново заяви, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват.

„Моето мнение вероятно е най-близко до това на Филип Димитров. По неговите думи казусът е въпрос на литературен анализ", добави още Москов.

По думите му в основния пакет са били включени заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови, като например сърдечно-съдовите. Идеята е била те да се покриват изцяло от Здравната каса.

От друга страна, за лечението на болестите в допълнителния пакет трябваше да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи. С решението на Конституционния съд всичко това отпада.

"Пакетите не са разделени по заболяване, а по стадий на заболяването", уточни здравният министър.

На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви: „Не съм го чул и не го очаквам". Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай