Министър и експерти хвърлиха работодателите в потрес

Зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората

Министър и експерти хвърлиха работодателите в потрес | StandartNews.com

Работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, той може да се тества, напомни в сутрешния блок на БНТ служебният социален министър Гълъб Донев. Той беше категоричен, че зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората.

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на вземането на проба от 10 лева на тест обаче може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В такъв случай резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

Работодателите са длъжни да плащат тестовете на служителите си. Такова мнение пък изразиха пред Нова телевизия експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и бившият социален министър Иван Нейков.

„Една от най-важните отговорности на работодателя е да осигури безопасни условия на труд. В този смисъл той е отговорен за условията, при които работи работникът, макар че законодателството ни не е създавано в условията на пандемия. Много от работодателите са длъжни периодично да извършват профилактични прегледи на работещите. Затова нямаме причина да кажем, че тестът за коронавирус е различен от това”, каза Иван Нейков.

„Когато законът изисква от работодателите да се правят такива тестове, тяхно задължение е да го заплащат. В заповедта на министъра трябва да се упомене кой заплаща тестовете. Вече имаме сигнали за това, че даден работодател предварително удържа от заплатата на служителите за антигенни тестове. Това се случва в МБАЛ Шумен”, коментира Тодор Капитанов. По думите му хората в България масово ходят болни на работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай