Министерски съвет одобри Бюджет 2014

Таванът на пенсиите се вдига от 770 на 840 лв. догодина

Министерски съвет одобри Бюджет 2014 | StandartNews.com

София. Министерски съвет одобри законопроекта за Бюджет за 2014 година и даде предложение на Народното събрание за приемането му. Това се случи след заседанието на Министерски съвет днес.

Освен Бюджет 2014, бяха гласувани бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса. Потребителската такса за пенсионери при посещение на личния им лекар ще стане един лев, а 2,8 млрд. лева ще има НЗОК за 2014 година.
Увеличава се размерът на всички пенсии с 3 на сто от 1 юли по швейцарското правило с бюджет на Държавното обществено осигуряване. По този начин най-ниската пенсия ще бъде 155 лева, а 840 лв. – най-високата.

Реалният растеж на икономиката през 2014 година трябва да е 1,8%, предвижда финансовото министерство. От там обясниха, че брутният вътрешен продукт на страната трябва да нарасне до 81,582 милиарда лева. Догодина инфлацията ще бъде 1,8%, каза министър Петър Чобанов.

Бюджетът за 2014 година трябва да реализира политика на стимулиране на ускорен икономически растеж и стимулирането му в средносрочен план.
Всички държавни ведомства ще получават допълнителни средства, само при показване на добри резултати в работата, припомни Чобанов.

Трябва да се оптимизират разходите на ведомствата, ще има и промяна по отношение на разпределението на публичните ресурси и използването на държавния бюджет като ефективен инструмент за извеждане на икономиката по пътя на устойчиво развитие, уточни финансовият министър.

Таванът на пенсиите ще се вдигне от 1 юли 2014 г. от 770 на 840 лв. Запазва се възрастта и допълнителния стаж на пенсиониране по чл. 68 от КСО на постигнатите през 2013 г. нива.
Догодина кабинетът на Пламен Орешарски предвижда дългът да се увеличи до 18 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай