Миков: Да уважаваме днешната модерна Конституция

Миков: Да уважаваме днешната модерна Конституция | StandartNews.com

„Конституцията е основата за функционирането на всяка модерна държава. Затова трябва да се отнасяме към нея с необходимото уважение, защото това всъщност е уважението към самите нас, към хората около нас, към стремежа ни да направим България по-добра и справедлива държава, в която върховенството на закона е изпълнено с конкретно съдържание и всеобхватно прилаган принцип, а не е избирателно издиган лозунг за постигане на конкретни цели, често плод на нечии лични амбиции, които нямат много общо с просперитета на страната ни". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков по повод по повод 136-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

Той поздрави във Фейсбук и всички български юристи с професионалния им празник днес.

По думите му Търновската Конституция е модерна и по своето съдържание и уредба на основните човешки права, и въздигането на свободата в изконно право на всички, узаконяването на свободата на словото и на печата, на събранията и митингите, правото на стопанска инициатива и др.

"Още по-ценна е Конституцията ни, защото не ни е подарена, а е наше уникално творение. Като отбелязваме всички качества на Търновската конституция, нека да уважаваме и спазваме и днешната модерна европейска Конституция на България, която носи в себе си същите високи стандарти за свобода и справедливост, пречупени през призмата на историческия момент", призовава Миков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай