Миков: БСП плаща грешките на отделни другари

Миков: БСП плаща грешките на отделни другари | StandartNews.com

Разговорът за вота започва веднага след конгреса, заяви соцлидерът

"Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество. Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари". Това каза в словото си в началото на конгреса на БСП председателят на партията Михаил Миков.

"Едновременно със засилване на ролята на колективните органи в БСП ние трябва да осигурим механизми за реализация на решенията за единодействие и солидарност на територията на цялата страна за прокарване на националната политика, за подмладяване на партията и използване на предимствата на електронните технологии, навлезли през последните 25 г. в живота на всеки българин", очерта целта на ръководството на БСП Миков. "Логиката на предложените от НС промени в Устава почива на разбирането, че БСП е национална партия с представителство в страната. Почива на разбирането за провеждането на единна лява политика и нейното отстояване чрез единодействие навсякъде - и в София, и в Брюксел, и в малкото село", заяви председателят на БСП. И отново повтори тезата си от последните дни, че БСП започва разговор за местните избори веднага след конгреса, а първи в бъдещите преговори за коалиция ще са партньорите на партията от БСП Лява България. Миков отново каза, че социалистите ще трябва да правят съюзи на базата на платформата за левите стандарти.

"Имаше доста спекулации за това кой подава ръка на БСП. Щеше да е нехигиенично политически да приемем всяка подадена ръка, без да се съобразяваме с коректните ни партньори и политическите ни позиции За БСП не може да има власт на всяка цена. Тя се приема от гражданите като политическо многоженство. Имаше риск да загубим доверие, заради което плащаме цена на опозиция. Днес можем да кажем на всички, които искат: Прочетете нашата платформа за Местните избори и, ако ви харесва това, което предлагаме, да започнем разговорите по места - в името на местна власт, изразяваща интересите на хората", каза на социалистите Миков.

"Искаме да отворим вратите на всички етажи на партията за енергията на младите социалисти. Това трябва да се случи при ясни правила и партийна оценка, при конкурентост и перспектива за развитие. Младите искат реализация и когато не я получат при нас, лесно могат да я потърсят в някой модерен проект. Аз мисля, че предложението за гарантирана младежка изборна квота ще даде нов облик и нов импулс и живот в редица наши организации по места, но едновременно с това то би имало и косвени позитиви, защото все повече млади хора ще потърсят своя път за развитие при нас - разбира се, при принципно установени и прилагани правила за кадруване"1 каза Миков.

Честито на протестиращите, умни и красиви, всеки от които е уреден с някакъв пост във властта, заяви Миков. И призна катастрофалната загуба на БСП на последните избори преди половин година. Новите политически проекти правеха поразии, но отново се появяваха и ни учеха на морал, каза председателят на БСП по адрес на новите партии, в това число и за бившите си съпартийци от АБВ.Напоследък е модерно да се говори за такива леви проекти, каза Миков, вероятно заради създаването на движение "Българска пролет" от Велизар Енчев. По думите му новите проекти в ляво ще налеят вода в десните партии. "Все по-ясно става, че БСП Лява България е опозиционната сила, неоспорима алтернатива на това управление, вредно за България. Но на последните избори преди половин година стана ясно, че влиянието ни е достигнало исторически ниски нива. Ефектите от четвърт век политическа конкуренция между БСП като идеологическа партия и партиите-проекти имат значение за това състояние. Напоследък е модерно да се говори и за подобни проекти с леви претенции, лидерски и идейно неясни. Считам обаче, че и тяхната роля ще бъде преди всичко обслужваща за дясната политика, която докара България дотук", посочи председателят на БСП.

Нямаме индустрия, имаме социално-икономически диспропорции, очерта ситуацията в страната Миков. А външната политика на България по думите му е "сервилна и комплексарска". Днес Сергей е лидер на ПЕС и с нашата категорична подкрепа отива към втория си мандат, заяви Миков по повод на предстоящото преизбиране на Станишев за лидер на ПЕС. Стига манипулация на общественото съзнание, призова председателят на БСП. Той се обяви против разделението в обществото и призова социалистите да убедят хората в необходимостта от ляво управление. Икономиката рязко забави темпо, хронифицират се бюджетните дефицити, каза Миков. И припомни, че заради дълга от 16 млрд. евро се увеличава опасността от дългова спирала в България. Бедността е най-сериозният проблем в страната, бедността и липсата на целенасочена политика за отстраняването й, каза председателят на БСП. И я посочи като една от причините за провокиране към етническо напрежение, както и риск за националната сигурност.

"Вече 8 години сме членки на ЕС. Какво се промени за това време? Ако преди присъединяването ни в риск от бедност живеят около 18,4 % от хората у нас, то в годините след това този процент вече достига 22-24 %. Това значи, че броят бедните вече е над 1,6 млн. души. И за това не е виновна Европа", заяви Миков.
В началото на форума соцлидерът поздрави имениците с празника Цветница и българите-католици с техния Великден. "След изборите в България се формира дясно управление от четири партии и коалиции, използващо и компенсиращо вътрешните си противоречия с подкрепа на партии, заявени като опозиционни. В парламента влязоха осем партии и коалиции при най-ниската за последните 25 години избирателна активност, което обуславя и ниската представителност на днешното управление. Икономиката рязко забави темп. Увеличи се бедността", каза председателят на БСП.

Сегашното правителство не прави нищо да защитава интересите на страната в ЕС, заяви по-рано пред делегатите Миков. Хегемонията на неолибералния модел остави тежки отпечатъци в обществото, той е форма на власт на олигархията, каза председателят на БСП. Свободата без справедливост прави бедните по-бедни и заличава средната класа, посочи още председателят на левицата. Постигнатото до 1989 година общодостъпно образование и здравеопазване бе заличено, каза Миков. той подчерта, че въпреки разколебаването на неолибералната доктрина, голямото завръщане на социалистическите идеи не се е състояло. И посочи, че левите партии в Европа са се отклонили към центъра. Миков заяви, че хората имат необходимост от силна левица, от силна и справедлива държава. По-почтено е да казваме истината, отколкото да не можем да изпълним обещанията,каза Миков.Той посочи, че младежката заетост и планът "Юнкер", за които европейските социалисти са настоявали са добри инициативи, но левицата има още какво да отстоява за справедлива Европа. "От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм", каза Миков. Председателят на БСП предупреди, че бежанската вълна от Сирия засяга пряко България и натоварва допълнително най-бедната страна в Европейския съюз. А това ни изправя пред предизвикателства, с които сегашното правителство изглежда неспособно да се справи.

Местните избори ще бъдат тежка отговорност не само за ръководството на БСП, но и на всички социалисти, заяви Миков. И предупреди своите, че трябва да стегнат максимално бързо структурите по места, особено тези, с по-слаби резултати. От утре трябва да започне денонощна работа за изборите, посочи Миков. Трява да убедим хората, че ние сме тези, които отстояват интересите им, каза още председателят на БСП. За нас добро представяне на изборите означава, че трябва да номинираме най-добрите кандидати и да бъдат публично съпричастни към лявата политика, заяви Миков. Доброто представителство означава, че нашите избрани кандидати трябва да провеждат лява политика, посочи председателят на БСП. И поиска повече кметове и общински съветници в сравнение с изборите от 2011 гоина. БСП може да даде справедливост на българските граждани, за бъдещето на една справедлива България, заключи Миков.

Войните в БСП радват опонентите ни

Михаил Миков, председател на БСП

Аз лично и ръководството сме готови да приемем всяка критика и нейните аргументи. Но искам всеки от нас да чува аргументите на другия, дори, когато е несъгласен с тях. Искам отделните паралелни монолози, които се водят в партията, да се превърнат в съдържателен политически диалог. Няма как като партия да се борим срещу разделението в обществото, ако самите ние не сме солидарни и дисциплинирани, ако правилата изключват възможността тези конфликти да прерастват във войни, ако няма арбитриращ орган, което е в отговорността на националното ръководство.Искаме да отворим вратите на всички етажи на партията за енергията на младите социалисти. Това трябва да се случи при ясни правила и партийна оценка, при конкурентност и перспектива за развитие.

Младите искат реализация и когато не я получат при нас, лесно могат да я потърсят в някой модерен проект. Аз мисля, че предложението за гарантирана младежка изборна квота ще даде нов облик и нов импулс и живот в редица наши организации по места, но едновременно с това то би имало и косвени позитиви, защото все повече млади хора ще потърсят своя път за развитие при нас - разбира се, при принципно установени и прилагани правила за кадруване. Повече не трябва да допускаме грешки и да реализираме кадри, които само използват партията, но ако не получат пост я напускат и започват да работят срещу нея. Сега губим страшно много време да си прехвърляме отговорността. А днес е повече от нужно да постигнем дисциплина на всички нива в партията. За изминалия период допуснахме да се разделим, но за съжаление това не се случва винаги по принципни причини. Допускаме вътрешни пререкания в партията, а емоционалните етикети се лепят не само на отделните хора, а на цялата партия. Някои другари разбират възможността за критика като проява на оригиналност. Вътрешните крамоли радват нашите опоненти.

Пълната реч на председателя на БСП Михаил Миков може да видите тук.

Словото на президента на ПЕС Сергей Станишев вижте тук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай