Станишев: Да не дадем на ГЕРБ и местната власт

Станишев: Да не дадем на ГЕРБ и местната власт | StandartNews.com

Слово на президента на ПЕС Сергей Станишев на Конгреса на БСП:

„Позволете ми преди всичко да поздравя конгреса на БСП от името на голямото семейство на Партията на европейските социалисти и да пожелая полезна дискусия, която да излъчи единни, ясни и вдъхновяващи послания към българското общество!" Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в своята реч на 48-мия Конгрес на БСП, който се провежда днес в НДК.

По думите му политическите борби на БСП са неразривна част от стремежа и усилията на социалистите да променят Европа – да отстоят нейния социален характер, да й придадат икономическа динамика и да създават работни места с достойно заплащане.
Той добави, че успехът на всяка една партия от семейството на ПЕС е жизненоважен за общата кауза на социалистите, както и че всяко постижение на европейско ниво дава сили на националните партии.

„В последните години и разочарованието сред хората нараства – в България – от равносметката от прехода, в целия Европейски съюз – от резултатите на диктуваната политика, която се свежда до социални рестрикции.
Резултатът е налице – хилав икономически растеж, висока безработица, нарастващо неравенство и подкопана солидарност. За нас – причината е ясна – наложеният неолиберален модел на развитие на пазара и обществото! Именно социалистите – в Европа и в България – сме длъжни да представим нова визия за прогресивно развитие. Новият ляв разговор за бъдещето е огромна интелектуална и политическа мисия за всички нас", заяви президентът на ПЕС.

По думите му, БСП е извървяла труден път от периферията на европейската левица до безспорен авторитет и влияние в Партията на европейските социалисти. „Именно ние постигнахме пълноправното членство на страната в Европейския съюз. Имаме всички основания да се гордеем с тези наши постижения! Те са голям политически капитал за нашата партия. И трябва да ни е кристално ясно, че европейската идентичност на БСП е важно условие за перспективата ни като политическа сила, която претендира да управлява страната успешно!", категоричен бе евросоциалист №1.

Въпросът не е дали сме с Европа, или с Русия. Това е фалшива алтернатива

На днешния Конгрес на БСП Сергей Станишев заяви, че през последната година се създава погрешното усещане, че едва ли не сме поставени пред избор – „ние с кого сме – с Европа или с Русия? Това е фалшива алтернатива. Бъдещето на България е твърдо като пълноправен и ефективен член на Европейския съюз. Което по никакъв начин не означава, че не трябва активно да отстояваме нашите интереси и виждания", добави президентът на ПЕС.

Според него кризата около Украйна е нанесла тежки поражения на доверието и отношенията на Европа с Русия. „Десетки хиляди хора станаха жертви на конфликта, около милион са бежанците. Дрънкат оръжия, налагат се санкции и контрасанкции, политическата и медийна риторика все повече ни връща към годините на „студената война." Аз, както и повечето в тази зала, сме живели по време на „студената война", добави Станишев.

„Не искам отново Европа да бъде разделена на лагери. Не искам децата ми да растат в среда на страх, недоверие и ожесточение, да живеят в „фронтова" държава!

Водеща историческа ценност на социалдемокрацията и на европейския проект е мирът. Затова от първия ден на конфликта социалистите в Европа и в България работим за намаляване на ескалацията, за политически диалог и политическо уреждане на конфликта. Искам да припомня, че в най-мрачното време на „студената война", една година след окупацията на Чехословакия, една от големите фигури на социалдемокрацията Вили Бранд инициира своята Източна политика, която даде тласък на развeдряването!

Не е случайно, че именно съвместно с ГСДП подготвяме голяма международна конференция, посветена на „Нова източна политика"! Убеден съм, че БСП може да даде своя принос за намиране на трайно и добро решения на тази криза!", каза още Сергей Станишев.

БСП е единствената проевропейска опозиция и на изборите трябва да го докаже

Страната се управлява от безпринципна коалиция на сделката и постоянния пазарлък
„Страната се управлява от една безпринципна коалиция на сделката, на статуквото и на постоянен пазарлък. Коалиция, която купува време и комфорт за сметка на бъдещето! Зачената като „четворна" от несъвместими по европейските разбирания съставни части, тя се разраства до „пентагонална" и шесторна! Всички участници в нея, отстъпиха от своите клетви и обещания в името на властта. Всички се подчиниха на ГЕРБ."

Това заяви лидерът на ПЕС на заседанието на 48-мия конгрес на левицата. „БСП има уникалния шанс да е единствената проевропейска опозиция, което разкрива огромно поле за действия и разговор с всички социални групи и поколения. Всеки ден ни дават поводи за реакции и отстояване на позиции. 16 млрд. нов дълг! С колко товарят всеки българин!?"
Той определи „завъртането на позициите на АБВ и ДПС по дълга като ярка форма на политическо задкулисие".
„Само това е достатъчна тема за перманентна политическа кампания. Ами удара по бедните работещи!? На всеки един от тези стотици хиляди бръкнаха в джоба с по 300 лв. за 1 млрд. за саниране! Звучи прекрасно, но всички подозират, че и общините, и блоковете, и фирмите са предварително разпределени. А изказването на Цветан Цветанов – че ГЕРБ трябва да бъде „гръбнакът" на държавата?!", попита Станишев съпартийците си.

Лидерът на ПЕС посочи, че от дискусията и посланията на днешния Конгрес на левицата зависи успехът на местните избори наесен.

„Знам, че е трудно на всеки един от нас – от редовия социалист до председателя на партията. Виждаме и политическата чистка, и натиска върху БСП. Имаме само един изход – да сме заедно, за пореден път да покажем, че няма да се поддадем на унинието. Да покажем воля за отстояване на позиции и бъдеще за България, различно от днешното блудкаво и мрачно статукво. Защото в крайна сметка политиката е разговор за бъдещето и воля да вървиш към него!", посочи Станишев в речта си.

Да не дадем на ГЕРБ и местната власт

БСП широка и отворена платформа за местните избори

„И този път няма да подмина темата за самочувствието. Нека започнем да се харесваме сами, за да ни харесат и другите! Да загърбим личните вражди и нападки. Това е първата ни отговорност пред нашите избиратели. Да отстояваме нашите постижения в управлението на страната и по места. Голяма част от хората дори не знаят какво сме свършили.
Убеден съм, че силната национална кампания е необходима предпоставка за успеха на нашите кандидати по места. Не можем да ги оставим сами срещу административната мощ на държавната машина в услуга на ГЕРБ.

В крайна сметка предстоящата кампания не е сбор от 265 избора на кметове и не е състезание кой обещава повече асфалтирани улици, фонтани и детски площадки. Трябва ясно да формулираме пред българите големия въпрос: искат ли ГЕРБ да получат цялата власт в държавата?

След като управляващите имат изпълнителната, законодателната и президентската, искат ли гражданите да им подарят и местната и да бетонират статуквото?!

Убеден съм, че БСП може и трябва да бъде широка и отворена платформа за всички хора с идеи, авторитет, гражданска позиция, които искат по-добро бъдеще на всяка община и за страната като цяло! Вярвам, че това ще намери отражение в подхода на ръководството на партията – на национално ниво и по места – както в номинациите на кметовете, така и на листите.", заключи Станишев.

Да изразим нашата благодарност на Ламбо за всичко, което е направил за нашата партия в най-трудни моменти!

На заседанието на 48-мия Конгрес на БСП Станишев припомни на съпартийците си за успешната президентска кампания на левицата.
„В живота и в политиката няма нищо предопределено! Всичко е в нашите ръце. Ще ви припомня 2011 г. Помните ли социологическите прогнози? Над 42 % за Плевнелиев, 26 % за Кунева, 14-15% за Калфин. Тогава намерихме сили, мотивация и създадохме обществена енергия, които поднесоха изненада и доведоха до първото голямо разклащане на един авторитарен, репресивен и антисоциален модел.

Днес от залата отсъства един човек, който ни даде сили и вяра тогава. Човек, който всички обичаме, защото олицетворява най-добрите черти на нашата идея! Ламбо! Знам, че ни гледаш сега и се вълнуваш и преживяваш. Нека всички с аплодисменти изразим нашата благодарност за всичко, което е направил за нашата партия в най-трудни моменти!
Това задължава много! Нека обещаем, че няма да го разочароваме! Нито него, нито нашите предшественици, нито България, която има нужда от социална алтернатива!", завърши емоционално речта си Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай