Мика Зайкова с огромна молба към Главчев. Става ли министър?

Посочи най-голямата грешка на Асен Василев

Мика Зайкова с огромна молба към Главчев. Става ли министър? | StandartNews.com

Любимката на народа Мика Зайкова, която два пъти откриваше Народното събрание като доайен на депутатите, каза много добри думи за служебния премиер Димитър Главчев. След това отправи огромна молба към него и накрая разкри ще стане ли министър в екипа му.

Мога да кажа само добри думи за Димитър Главчев, защото той е добър специалист. Колега ми е. Неговият политически опит много ще му помогне, коментира топ икономистът Мика Зайкова пред БНТ.

„В България почти няма човек, който е с високо образование, и да няма някакви политически пристрастия. Това не означава, че той няма да си върши работата“, коментира тя.

„Единствената ми молба към г-н Главчев е финансовият министър да не се казва Асен Василев“, добави тя.

 „Асен Василев не е финансист. Последните два бюджета – 2023 и 2024 г., доказаха, че той не може да прави бюджети. Нашата минимална работна заплата, която е 477 евро, е най-ниската в ЕС. В Гърция от 1 април от 780 евро минималната работна заплата става 830 евро – за хората, които имат стаж под три години и които нямат семейства“, обясни Зайкова.

„Ние не трябва да борим инфлацията като изравняваме ниските доходи, а трябва да борим инфлацията като повишаваме производителността на труда и нейната ефективност. Каква ефективност виждате в България, след като ние за единица БВП ние харчим 3,5 пъти повече енергия, т.е. работим неефективно, отколкото средното в ЕС? Представете си колко нерационално работим“, попита тя.

„В 2024 г. – годината, в която нашите основни търговски партньори, като Германия, се сриват, ние сме намалили и вноса, и износа. Закриват се предприятия. Имаме 70 хил. работни места по-малко в годишен аспект. Нашата производителност и енергийна ефективност са ниски. И какво заложи господинът? Господинът да заложи 3,2 ръст на БВП. Това е пълен абсурд“, каза тя по адрес на Асен Василев.

„Дори и Кристалина Георгиева – българка е, боли я, дори и тя не може да даде такъв ръст. Максимум 1,8. Това са пълни абсурди, защото приходната част на бюджета ще спадне жестоко. Тя и сега не се изпълнява. Не изпълняваме приходите от ДДС-то, не защото НАП не си върши работата, а защото няма кой да го произведе, няма кой да го продаде, и това, което предлагаме на пазара, е малко“, обясни Зайкова.

„Българинът е толкова беден, че 80% от домакинствата не могат да си плащат сметките. Това, което Асен Василев и неговата компания ми разправят днес на конгреса, че 1 млн. българи са забогатели, аз казвам: не, 1 млн. българи са обеднели. Обеднели са, защото парите са в една малка шепа хора“, посочи тя.

Според нея, една от основните причини българинът да е беден, е огромната разлика в цените на едро и дребно: „Масата от българите купуват скъпо нещо, което не струва толкова“.

Тя изтъкна още, че в закона за еврото, който е обявен за обществено обсъждане, не са уточнени две неща – датата на влизането в еврозоната и курсът евро-лев.

„Там пише, че нашето правителство трябва да положи усилие да запази сегашния курс. Само че курсът се определя от Съвета на Европа при общо заседание при участието на всички страни. Като се има предвид състоянието на икономиката в света, потъващата Европа и нейната икономика, аз се притеснявам дали ще можем да запазим този курс“, заяви Зайкова.

Попитана дали е готова да приеме пост в кабинета на Главчев, тя отговори: "Аз? Моля ви се! На моята възраст!", и се разсмя. "Ако умът работи, а слава Богу работи, но краката не държат, нещата се усложняват. Мисля, че бих била по-полезна като съветник, като човек, който може да помага", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пламенти
преди 4 седмици

Говори небивалици,изкуфяла е вече...

Откажи