Мацка за 5 бона? Евтино за Борисов

Повече от 4 часа брутални скандали в комисията "Манолова"

Мацка за 5 бона? Евтино за Борисов | StandartNews.com

Мацка за 5 000 лв. е твърде евтин вариант за мъжа Бойко Борисов. Това се разбра след повече от 4 часа брутални скандали, обвинения, нападки, обиди и крясъци на всякакви децибели в комисията по ревизията на Мая Манолова.

Всеки, който е гледал т.нар. изслушване от близо 100 депутати и десетки журналисти на тайния свидетел Светослав Илчовски и шефа на "Градус" Иван Ангелов, е останал потресен от дъното на душата си. Вместо да се разбере как точно Илчовски е бил рекетиран от Борисов чрез Ангелов, както самият той твърди, стана ясна всяка подробност от десетките договори и неустойки между двамата бизнесмени, екскурзиите им до Монако със семействата и милионите, които са си давали назаем. До момента, в който по причина, останала в тайна, са се скарали.

Скандалът бе използван от всеки депутат в залата на комисията за неговите си цели. В публичната свада се намесиха квестори, НСО, тестове за наркотици, Монако, ловни стопанства и чалгаджийки.

Комисията бе затрупана от двамата бизнесмени с търговските им договори. Депутатите се ограмотиха за цените на пшеницата, царевицата и слънчогледа, като най-педантичните от тях свериха онлайн цифрите с борсовите котировки през последните години.

Свадата започна с близо час процедурни препирни между председателката Мая Манолова и острото трио на ГЕРБ Тома Биков, Дани Каназирева и Маноил Манев. Особено зрелищен бе словесният дуел Манолова - Манев. Тежката артилерия на ГЕРБ на всяка секунда включваше микрофона си, за да опонира на Манолова.

Моля квесторите да отстранят Маноил Манев, ядоса се председателката на комисията. Не можете да отстраняване депутати, отговори й Манев. Да видим дали не мога, сопна се Манолова и поиска някой да отиде до председателката на НС и да доведе квесторите да отстранят Манев. Вместо тях обаче в залата на комисията се появи цялата група на ГЕРБ и остана до края на заседанието като кордон зад гърба на депутатите.

След нови препирни думата получи Светослав Илчовски. Той засипа с обвинения собственика на "Градус" Иван Ангелов, който пък седеше до него. Кажи бе, бай Иване, повтаряше Илчовски. Ангелов мълчеше. Г-жо Манолова, дайте думата на г-н Ангелов да отговори, повтаряха през 5 минути Каназирева, Биков и Манев. След което, в молбите се включи и журналистката Илияна Беновска.

Дайте му тест за наркотици, ядоса се по едно време Иван Ангелов. Моля ви, моля ви, тествайте ме, започна да вика Илчовски. Час по-късно журналистката от ПИК Ива Николова донесе тест за наркотици на Илчовски, който той така и не направи.

Илчовски отново повтори, че Иван Ангелов е подарил за рождения ден на Борисов малко кюлче злато, после и по-голямо. Но си призна, че не е бил свидетел на подаръка - видял само снимки. Но Ангелов си признал. Бай Иване, откъде ги купи тия кюлчета, обърна се Илчовски към Ангелов.

Брутални лъжи, отговори шефът на "Градус". И възкликна: "Кажи що лъжеш, бе Светльо".

Познавам се с Борисов чисто мъжки. Говорим си като мъже за всички теми, за които могат да си говорят мъже. Общуваме си. На 10-15-20 дни се чуваме, каза Иван Ангелов. Той заяви, че не играе всяка събота и неделя белот с премиера, но играе белот. А по повод поредното споменаване на Мата Хари, която уж той бил осигурил за 5 бона, Ангелов каза, че Борисов е ценител, можел да си позволи много по-красива и скъпа госпожица, не било нужно той да му купува.

Изглеждам ли такъв идиот - да подаря златно кюлче на премиера и да се похваля на Илчовски, че съм го направил. Не съм идиот, правя огромен бизнес. Не, не, не съм давал кюлчета, категорично заяви Иван Ангелов. Той обаче съобщи, че е молил Борисов за помощ, когато е изнасял продукция за Катар и е имал проблеми с ветеринарните власти в Турция. Те оспорили европейския му здравен сертификат и не пуснали камионите му с пилета. Борисов успял да му помогне. Не се срамувам, властта и в други държави помага на достойния бизнес, премиерът Станишев и президентът Първанов също са ми помагали, каза още Ангелов. Помощ не е получавал само от Виденов, защото тогава бизнесът му бил все още много малък.

Илчовски още веднъж разказа за клиповете с издевателства над затворник от надзиратели като даде подробности, че ги е гледал на имения ден на Иван Ангелов. Но след журналистически въпроси уточни, че годината е 2017 г. Тогава Миньо Стайков не е бил в затвора. Илчовски уточни, че става въпрос за затворник, който скоро ще излезе и всичко ще си разкаже. Чул се е с него днес.

Светослав Илчовски призна още, че бизнесът му е за над 300 милиона. Ако не беше рекетът щеше да е още по-голям, каза крупният земевладелец - за 600 - 800 милиона. А на депутатски въпрос с какво образование прави тези пари, Илчовски отговори: "Завършил съм техникума по жичкаджийство в Кнежа, язък за вашите родители дето напразно са похарчили парите за образованието ви.".

Иван Ангелов също разказа колко голям  неговият бизнес.  "Градус" АД е с 27-годишна история, произвеждаме годишно 150 млн. разплодни яйца, 135 млн. от тях се изнасят. Аз съм най-големият консуматор на фураж - 160 000 тона фураж ям годишно. Ако ние сме това, което Илчовски твърди, би ли имал "Градус" този авторитет, риторично попита собственикът на структуроопределящото в бранша предприятие.Всяка данъчна проверка ми излиза с разлика стотинки - нямам никакви притеснения относно чистотата на работата си, категоричен бе Ангелов. Той съобщи, че храни над 4 000 души, на които редовно плаща заплатите.

След часове махленска сдава всяка партия извлече своите дивиденти. Градската десница прати скандала към фурмите от времето на извънредното положение. ГЕРБ завъртя темата към Демократична България, изваждайки на бял свят, че нейния човек Борислав Сандов си праща сдс-и с Илчовски по време на заседанието. БСП яхна темата с одраните и загробени норки. А хората на Мая Манолова получиха още едно име на бизнесмен, който според Илчовски е готов на големи разкрития още утре.

Цялата документация от изслушването отива в прокуратурата и всички специализирани органи. Какво ще направят те - тепърва ще стане ясно. Засега сигурно е само едно: от целия политически панаир сметката плати "Градус" - 40 милиона загуби за два дни като калкулаторът продължава да цъка. Съдебното дело срещу Илчовски едва ли ще покрие репутационните щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай