Неделя,

Мартин Захариев се изповяда ще става ли министър на Габриел

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
1251
Мартин Захариев се изповяда ще става ли министър на Габриел
A
A
A

Заместник-председателят на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Мартин Захариев съобщи в интервю за БНТ, че не е получавал покана за поста на министър на туризма в проектокабинет на Мария Габриел. Преди дни НБТ пусна открито писмо до Габриел, с което я призова да обмисли кандидатурата на Захариев, като представител на авторитетната браншова организация.

Самият Мартин Захариев изтъкна, че има самочувствието за този пост, защото има подкрепата на много организации. Смята, обаче, че експертно правителство с хоризонт от една година няма да може да направи реалната реформа, от която се нуждае сектора.

"Средата е много враждебна. Големи реформи в туризма сега не могат да се направят. Хоризонтът на това експертно правителство, ако е само една година, това не е достатъчен срок за устойчива реформа в сектора, от каквато той се нуждае. Защото това е сектора, който генерира 10% от БВП на България.

Аз седя на твърдата, принципна позиция, че няколко сектора трябва да имат хигиенична дистанция от политиката, защото тя е деструктивна за тях - това са туризма, това е спорта, културата, високите технологии, машиностроенето и т.н. Защото това са сектори - някои от тях формират българската идентичност - особено културата и туризма, те са нашето ДНК. Всеки допир на политиката до нас, до пушека на барута от политическите войни, е деструктивно, както вътре в България, така и два пъти по-лошо, погледнато отвън от света", посочи Захариев.

Той изрази адмирации към сегашния екип, който ръководи Министерство на туризма начело с Илин Димитров. По думите му в тази сложна ситуация те са изпълнили не на 100%, а на 110% процента очакванията към тях.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com