Марин Райков: България и Катар имат общи цели

Бяха подписани 12 споразумения в различни сфери

Марин Райков: България и Катар имат общи цели | StandartNews.com

София. "България и Катар са стратегически партньори. Нашето сътрудничество в политическата и икономическата сфера има своите конкретни измерения и проекти. През последните няколко години ние имаме много интензивен политически диалог, който вече дава позитивни резултати", заяви българският премиер Марин Райков, който прие катарска военна делегация, ръководена от началника на Генералния щаб на катарските въоръжени сили генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия.

Марин Райков очерта основните сфери на съвместна дейност като инвестиции в транспорта и инфраструктурата, увеличаване на търговския обмен, инвестиции в хранителната промишленост, туризма, енергетиката, образованието и технологиите.

"Между двете страни бяха подписани 12 споразумения във всички сфери като това се отнася и до сътрудничество в областта на отбраната и конкретно в сферата на военната медицина", подчерта Марин Райков. Той изтъкна перспективата от задълбочаване на сътрудничеството между България и Катар, което ще бъде и тема на предстоящото до края на годината заседание на Съвместната комисия за търговия и икономическо сътрудничество.

"Нашите две страни споделят и общи цели в региона на Близкия изток. Сигурността и стабилността в този регион е от ключово значение за България и ЕС. Продължаващото насилие в Сирия, съпътствано от тежка хуманитарна катастрофа е неприемливо. България подкрепя усилията на арабските държави и на международната общност за намиране на трайно, мирно и демократично решение на конфликта. Ние признахме сирийската опозиция за легитимен представител на сирийския народ и в тази вързка оценяваме високо подкрепата на Катар за този процес ", заяви българският министър-председател и външен министър Марин Райков.

Генерал-майор Хамад бин Али ал-Атия изтъкна възможностите за сътрудничество в сферата на отбраната и отбранителната промишленост.

"Катар и България са две приятелски и миролюбиви страни, които могат успешно да си сътрудничат в сферата на отбраната и отбранителната индустрия. Ние вече имаме много добри примери за взаимодействие и обмен на опит в областта на военната медицина", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай