Събота,

Малинов: Не познавам Миталов, не съм го срещал

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
172
Малинов: Не познавам Миталов, не съм го срещал
A
A
A

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви вчера името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, който получава "черен печат" за САЩ "за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България". Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин.

От изказването на Майк Помпео не става ясно за какво съдия Миталов търпи това наказание. На жена му и детето му също са наложени наказания. Не искам да коментирам тази тема. За чисто правните въпроси поканете прокурори и юристи, които ще могат да бъдат по-полезни и изчерпателни. По-скоро искам да коментирам работа ли е на САЩ да раздава така правосъдие, заяви тази сутрин пред бТВ председателят на движение "Русофили" Николай Малинов.

"Аз не познавам този съдия. Процедурата е така устроена, че аз нямам никаква идея как е разпределен съдията по моето дело, никога не съм го срещал и не го познавам. Миналата седмица на мен ми беше забранено да пътувам до Русия, Индия и Сърбия от друг съдия, защото срещите ми били маловажни. Трябва ли сега тези три държави да съдят България, защото не ме пуска? За мен американците раздават правосъдие без да изчакат решението на българския съд, което е абсолютно недопустимо. Пак ще повторя, че в съобщението на САЩ никъде не става ясно, че той е наказан заради моя случай. Някой хвърля обвинения без да дава никакви доказателства. Включително и за мен няма никакви доказателства за шпионаж. Движение "Русофили" няма никакво зловредно влияние. Единственото, което ние искаме да направим, е България да не се превръща във фронтова линия независимо хибридна ли е, студена ли е, гореща ли е. Това е искането и на премиера и той неведнъж го е споделял", даде пример Малинов.

"Българският съд ще вземе решение дали съм виновен. Това решение не може да бъде взето нито от прокуратурата, нито от САЩ, нито от Майк Помпео. Когато българският съд ме пусна в Русия преди време е виновен, а сега, когато не ме пуска в Сърбия, Индия и Русия, тези държави трябва ли да обвинят съда? Въобще не е вярно твърдението, че няма да се върна и мога да се укрия. Нали преди два месеца бях в Русия и се върнах. Ако исках, още тогава щях да се скрия и да не се връщам. Аз съм българския патриот и искам да работя за България. Решението на САЩ за съдия Миталов е унижение и удар за България. Не може Вашингтон да се меси във вътрешните ни работи. Не може Америка да осъжда български съдия преди българският съд да го е осъдил. В Русия гледа на това с насмешка", разкри председателят на движение "Русофили".

"С нетърпение чакам доказателствата, че Русия помага на Цветан Василев. Аз с този човек отдавна съм приключил всякакви взаимоотношения. Това съм го казвал и друг път във вашето студио. С Цветан Василев нямам никаква връзка от много години и не съжалявам. Вчера се чух с генерал с Решетников и не крия това. Каза ми, че влиза в болница. Той днес е рожденик и ние сме приятели. С руския посланик също имаме традиция да се връщаме веднъж годишно и я спазваме. Аз съм международник и имам много приятели, от които няма за какво да се срамувам", категоричен бе Николай Малинов и добави, че изгонването на руските дипломати от България е опит за разваляне и нагнетяване на българо-руските отношения.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички