Лорер с ключови думи за двойното гражданство на депутати

Той поясни, че първо ще трябва да имат уседналост от 18 месеца

Лорер с ключови думи за двойното гражданство на депутати | StandartNews.com

Източник: БНТ

Обещали сме на българските граждани справедливост. Днес доведохме страната до един епохален момент – обещанието да разделим политиката от правосъдието е напът да се случи. Става дума за едно обещание, което е безкрайно закъсняло. Това заяви в интервю за БНТ народният представител от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер.

На въпрос защо с промените в Конституцията одобриха двойното гражданство за депутати, Лорер обясни, че в чужбина живеят около 2,5 млн. наши сънародници и държавата не бива да им пречи, ако те някой ден решат да се завърнат у нас и да участват в политическите процеси в страната. Той поясни, че първо ще трябва да имат уседналост от 18 месеца и едва след този период ще могат да бъдат избирани за народни представители, ако пожелаят.

По отношение на промяната на модела на служебните правителства депутатът от ПП-ДБ разясни, че целта на реформата е да се заличи един „недостатък“ в Конституцията, а именно президентът да управлява като политически субект. По думите на Лорер „не такава е била идеята“ на авторите на днешната Конституция на България.

Наложи се с тези промени да върнем правата на президента, където трябва да бъдат – създаване на временно правителство с парламентарен контрол, уточни той.

По повод днешния бойкот на „Има такъв народ“ и „Възраждане“, които напуснаха пленарната зала, Даниел Лорер заяви, че в тяхно отсъствие дебатите по конституционните реформи са преминали изцяло в духа на съдържателните дискусии, които са били „на висотата на институцията“.

За фигурата на главния прокурор Лорер коментира, че с промените в основния закон той ще има по-малко правомощия и по-малко „дела на трупчета“. „Главният прокурор ще може да представлява прокуратурата, но няма да може да дава указания на отделните прокурори по определени дела“, поясни Лорер.

Относно полемиката около демонтажа на Паметника на съветската армия народният представител посочи, че монументът разделя българското общество от десетилетия. За мен лично неговото място е в музея. Това не е военен паметник, не е културна ценност, сподели Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай